Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Alle delen welkom - Richard Schwartz

Auteur:

Richard Schwartz

Uitgever:

Uitgeverij Mens

Verschijningsdatum:

15 mei 2022

Alle delen welkom – Richard Schwartz

Is er een deel van jezelf waar je het liefst afscheid van zou willen nemen? De meeste mensen zouden ja zeggen, of we het nu de ‘innerlijke criticus’ noemen, ‘boosheid’, ‘verslaving’, het ‘apenbrein’, ‘slechte gewoonten’ of welke andere negatieve benaming dan ook.

Maar hoe zou het zijn als je anders zou kunnen omgaan met deze aspecten van jezelf? Als er een benadering mogelijk is die naar werkelijke heling leidt en geen voortdurende innerlijke worsteling oplevert?

Het inzicht dat Internal Family Systems (IFS) ons biedt, is dat de innerlijke worsteling die velen van ons dagelijks in meer of mindere mate ervaren, een weerspiegeling is van de activiteiten van delen in ons innerlijk.

Veel delen hebben een beschermende rol

Ze willen voorkomen dat vroege pijn uit ons leven geraakt wordt en willen niet dat ons opnieuw pijn wordt gedaan. Ze beschermen onze getraumatiseerde delen, die nog steeds gevoelens van eenzaamheid, verdriet en radeloosheid ervaren, en niet beseffen dat de ingrijpende ervaringen voorbij zijn. En hoewel het soms zowel voor onszelf als voor onze omgeving heel anders kan overkomen, hebben al onze delen – ja, echt allemaal – het doel ons veilig te houden.

Als we naar ze gaan luisteren en ze allemaal welkom heten, kan er innerlijke samenwerking, zelfcompassie en harmonie ontstaan

Met ‘Alle delen welkom’ introduceert dr. Richard Schwartz een baanbrekend paradigma om onszelf te begrijpen en te aanvaarden. De oefeningen en meditaties die hij aanbiedt kunnen het begin zijn om je delen te leren kennen, te luisteren naar wat ze te vertellen hebben en in contact te komen met je Zelf, je kern waarin je rust, vertrouwen, helderheid en verbondenheid ervaart.


Richard C. Schwartz, PhD, is grondlegger van Internal Family Systems, een bijzonder effectief, empirisch onderbouwd therapeutisch model dat de meerdelige persoonlijkheid ontpathologiseert. Vanuit het door hem opgerichte IFS Institute worden trainingen aangeboden voor behandelaars en leken. Schwartz is verbonden aan de faculteit Psychiatrie van Harvard Medical School en heeft vijf boeken en meer dan vijftig artikelen gepubliceerd over IFS, dat een wereldwijde beweging is geworden.

Meer lezen over acceptatie van je psychische kwetsbaarheid?