Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek Anderhoofd de verhalen - Jeroen Verkroost

Auteur:

Jeroen Verkroost

Uitgever:

Tobi Vroegh

Anderhoofd, de verhalen – Jeroen Verkroost

Kunnen vliegen als een paard, achtervolgd worden door de Russen, weten dat je de Messias bent. Hoe is dat nou? Deze ervaringen zijn inspiratie voor de verhalenbundel Anderhoofd de verhalen.

ANDERHOOFD draait om de ervaringen van veertien mensen die een psychose hebben gehad. Opera Theater Amsterdam heeft met hen een voorstelling gemaakt over de zin van waanzin en over wat nog telt als je de grip op de werkelijkheid verliest. Samen keken ze naar de angst, het verdriet, de woede, maar ook de rijkdom van de ervaring.

De schrijver van deze bundel is een van hen

Hij heeft zelf drie psychotische episodes meegemaakt; twee mooie ervaringen en een regelrechte nachtmerrie. Hij is opgenomen geweest in diverse klinieken, waar hij belaagd werd door allerlei duivels en ander schorem. Deze psychotische ervaringen vormen, samen met de verhalen van twaalf andere deelnemers, de inspiratie voor deze verhalenbundel.

De dertien verhalen in deze bundel zijn fictieve bewerkingen van de psychotische ervaringen van de deelnemers aan de opera

Ze gaan net als de voorstelling over de angsten, de verwarring, de paranoia, het kwijtraken van houvast van de wereld om je heen, maar ook over de diepe inzichten, de schoonheid en rijkdom van psychoses. Verder draaien de verhalen om de onmacht van omstanders en de samenleving om met psychotische mensen om te gaan.

De verhalenbundel is hier te bestellen:

https://tobivroegh.nl/product/anderhoofd/


Jeroen Verkroost (1972) heeft, onder meer, gewerkt als krantenbezorger, vuilnisman, beveiliger, freelance journalist, boerenknecht en ervaringsdeskundige in de psychiatrie. Daarnaast deed hij een studie Culturele Antropologie aan de UvA. Hij wil met deze verhalen psychotische ervaringen inzichtelijk maken en het taboe erover doorbreken.

Meer lezen over Anderhoofd?