Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Itamar Vieira Junior - Kromme Ploeg

Auteur:

Itamar Vieira Junior

Uitgever:

Prometheus

Verschijningsdatum:

Februari 2022

Kromme ploeg – Itamar Vieira Junior

De literaire sensatie uit Brazilië: een roman over de moderne slavernij. Kinderlijke nieuwsgierigheid naar een mysterieuze koffer onder het bed van hun grootmoeder komt de zusjes Bibiana en Belonísia duur te staan.

Het ongeluk verandert hun leven voorgoed, maar brengt ze ook dichter bij elkaar – zo dicht zelfs dat de een letterlijk de stem wordt van de ander. Op het platteland van Brazilië, waar de ‘afschaffing van de slavernij’ weinig meer was dan een datum op de kalender, drijft ongelijkheid de twee zussen met de jaren steeds verder uit elkaar. Want waar Belonísia wel tevreden lijkt met het leven op het platteland, is Bibiana zich al vroeg bewust van het onrecht dat de moderne slavernij hun nog altijd aandoet en besluit ze te strijden voor de rechten en emancipatie van de arbeiders. In de schaduw van de ongelijkheid die Brazilië nog altijd in haar greep houdt is Kromme ploeg een prachtige roman vol oude geheimen en sterke vrouwelijke personages.

De vader van Belonisia en Bibiana is een sjamaan

In zijn jeugd heeft hij een psychische crisis doorleefd, waarna hij besloot de opleiding tot sjamaan te doen en in die hoedanigheid anderen in psychische crisis helpt. Het speelt een bijrol in het boek, maar gezien de achtergrond van de schrijver en zijn proefschrift is dit boek zeker interessant voor de liefhebbers van bijvoorbeeld Crazywise en de mensen die houden van een spirituele benadering van psychische problemen.


Itamar Vieira Junior (1979) is geboren in Salvador, Bahia. Voor zijn proefschrift deed hij onderzoek naar gemeenschappen van nazaten van voormalige slaven in het binnenland van Noordoost-Brazilië.

Liever iets anders lezen over de spirituele benadering van psychose?

Gerelateerd

Meer over

Trauma

Lees ook