Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Zegen de dochter van Warsan Shire gaat over een meisje dat opgevoed wordt door de stemmen in haar hoofd zonder dat iemand voor haar zorgt.

Auteur:

Warsan Shire

Uitgever:

Das Mag Uitgeverij BV

Verschijningsdatum:

Maart 2022

Zegen de dochter – Warsan Shire

‘Niemand verlaat zijn thuis, tenzij thuis de mond van een haai is.’ Met onder andere deze woorden raakte de jonge Somalisch Britse dichter Warsan Shire in 2015 een gevoelige snaar te midden van de Europese vluchtelingencrisis. Haar gedicht ‘Thuis’ werd wereldwijd gedeeld als oproep tot een humaner beleid en maakte Shire in een klap beroemd.

Shire dicht over haar eigen ervaringen als migrant, over je huis kwijtraken en je nergens thuisvoelen, over oorlog, seks en vrouw-zijn. Zegen de dochter gaat over een meisje dat opgevoed wordt door de stemmen in haar hoofd bij gebrek aan iemand die voor haar zorgt. Puttend uit haar eigen leven en dat van haar dierbaren, popcultuur en krantenkoppen brengt Shire in deze schitterende gedichten de levens van vluchtelingen en migranten, moeders en dochters, zwarte vrouwen en tienermeisjes tot leven.

Het is een luidruchtig leven: vol muziek, gehuil, soera’s, sirenes en vogels. Het is een geurig leven: vol bloed, parfum, shisha-damp, jasmijn en wierook. Het is een kleurrijk leven: vol henna, maanlicht, lippenstift, kurkuma en kohl.

Zegen de dochter is een bezwerende viering van veerkracht en overlevingsdrift. Een langverwachte debuutbundel die zal verschijnen in vertaling van niemand minder dan Radna Fabias en die geen lezer onberoerd zal laten.


Warsan Shire (1988) werd geboren in Kenia als kind van Somalische ouders en migreerde op eenjarige leeftijd naar Engeland. Ze werd de allereerste Young People’s Poet Laureate van Londen, ontving de African Poetry Prize en werd als jongste persoon ooit benoemd tot fellow van de Royal Society of Literature.

Meer lezen over migrantenleed en het zoeken van een thuis?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.