Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Bram-Sieben

Bram-Sieben schrijft maandelijks een bijdrage voor Psychosenet. Hij is actief voor patiëntenvereniging Anoiksis. Ook is hij als  onderzoeksmedewerker betrokken bij HAMLETT en OPHELIA. Dat zijn twee grote Nederlandse onderzoeken naar het gebruik en afbouw van anti-psychotische medicijnen.

Bram’s kennismaking met de wetenschap – Interview met Iris Sommer

iris sommer

Als gastblogger levert Bram-Sieben maandelijks een bijdrage aan PsychoseNet. Hij is al jaren actief voor patiëntenvereniging Anoiksis, de vereniging van mensen met een psychosegevoeligheid. Tevens is hij als onderzoeksmedewerker betrokken bij de studies Ophelia en HAMLETT. Deze maand interviewde hij Iris Sommer.

Bram-Sieben: “Mijn blogs hebben als doel om meer bekendheid te geven aan wat er binnen het onderzoeksveld gebeurt rondom psychoses. Er is ook ruimte voor de persoonlijke kanten van de onderzoekers.

Veel plezier met het lezen van de eerste blog, een interview met professor Iris Sommer naar aanleiding van het ontvangen van de Hersenstichting jubileumprijs voor het onderzoeksproject ‘No Guts, No Glory’!


Wat houdt Iris bezig?

De ‘No guts, no Glory’ studie, maar ook Hamlett en Ophelia vragen veel aandacht en tijd. Daarnaast doet Iris veel onderzoek naar de optimale behandeling voor vrouwen met hersenaandoeningen. Haar ambities voor de toekomst zijn het daadwerkelijk genezen van psychische aandoeningen.

Iris’ achtergrond

Iris heeft een aantal boeken geschreven over de hersenen, waarvan “Het vrouwenbrein” onlangs verschenen is. Psychoses vindt ze fascinerend en daarom heeft ze haar promotieonderzoek gedaan naar stemmen horen. Iris is zowel in de kliniek als wetenschap werkzaam en die verbinding vindt ze fijn en belangrijk. Vroeger was de neuroloog en de psychiater een en hetzelfde beroep. Dat past ook bij Iris. Deze interesses kan ze gelukkig goed kwijt in haar nieuwste project.

No Guts, No Glory

‘No Guts, no Glory’  is het onderzoeksproject waarvoor Iris de jublieumprijs van de Hersenstichting heeft gewonnen. Het gaat erover hoe je de ziektebeelden Alzheimer, Parkinson, schizofrenie en bipolaire stoornis via de darmen positief kunt beïnvloeden. De verwachting is dat een verandering in voedingspatroon, via de effecten op de darmen, helpt bij deze ziektebeelden. Mocht dit zo zijn, dan geeft het je als patiënt een middel om meer eigen regie over je klachten te hebben. Je kan zelf echt iets doen.

Minidarmpjes

Het onderzoek bestaat uit drie pijlers. Het eerste onderdeel is dat er minidarmpjes worden gemaakt. Voor deze minidarmpjes worden uit de urine van de betreffende patiënten niercellen gehaald. Deze kunnen zich ontwikkelen tot stamcellen en vervolgens tot darmcellen. De darmcellen vormen minidarmpjes/bolletjes met een binnen- en buitenkant met ertussen een darmwand. Daar kan je bacteriën inspuiten, om de darmwand na te bootsen. Door een zichtbare stof in te spuiten kun je bekijken hoe lang deze stof in de darm blijft. De darmen moeten niet erg doorlaatbaar zijn, want anders komen bacteriën in het bloed die ontstekingsreacties oproepen. Dat kan in de hersenen doorwerken, zoals in een eerdere blog beschreven is (link blog Jenny Borkent). Hoe langer de ingespoten stof in het darmpje blijft, hoe beter de barrièrefunctie van de darmwand en bacteriën samen. Dit gebeurt per ziektebeeld apart voor meerdere personen. Hieruit wordt dan per ziektebeeld probiotica samengesteld, die later gebruikt worden voor de derde pijler.

Effect van voeding

Bij de tweede pijler wordt er een anti-inflammatoir dieet gevolgd, of je kan zeggen, gezonde voeding. Per ziektebeeld zijn er twee groepen mensen die het effect van de voeding testen. De eerste 3 maanden gebruikt de eerste groep de gezonde voeding, en na 6 maanden tussenperiode, wisselen de groepen van dieet. Kookworkshops en recepten worden aangeboden in de gezonde groep. Ook worden er gratis voedingsboxen bezorgd met daarin alle benodigdheden voor drie gezonde maaltijden. De voeding die een lage inflammatie index heeft bevat veel groente, volkoren producten en vette vis. De producten zijn onverwerkt, dus ongeschilde aardappels, groente die nog niet gesneden is, vers fruit en verse of gerookte vis. De andere groep eet gewoon zoals ze gewend waren.

Probiotica

De derde pijler houdt in dat er per ziektebeeld twee groepen worden getest, een met placebo, de ander met probiotica. Die probiotica zijn samengesteld op basis van de experimenten met de minidarmpjes. Ook weer voor een periode van 3 maanden, met 6 maanden pauze. Daarna wisselen de mensen van placebo naar probiotica en andersom.

Om te kunnen bepalen wat een dieet of de probiotica doen, worden verschillende vragenlijsten afgenomen, waaronder de WHODAS-II. Deze vragenlijst meet bijvoorbeeld zelfredzaamheid, maatschappelijk functioneren en algemeen functioneren. Ook symptomatische kenmerken en darmklachten worden bepaald. Zo kan per ziekte bekeken worden of en wat de effecten zijn geweest van het dieet of de probiotica.

Bijzonderheden over Iris

Iris eet zelf vrij gezond met weinig vlees en vaker vis. Dat vindt ze minder zielig voor de dieren en ook gezonder. Ze is hobbyist paddenstoelenplukker en eet graag van wat er in het bos te vinden is. Daarnaast leest ze graag romans en over geschiedenis, of reisverslagen over verre landen. Slaap kan ze meestal niet makkelijk vatten: ze luistert dan in de ochtend graag naar podcasts.

Psychose en stigma?

Iris kent in haar naaste omgeving wel mensen met psychische klachten, alhoewel ze daardoor niet voor dit werkveld heeft gekozen. Zelf heeft ze soms last van migraine of depressieve periodes. Sportief is ze niet, maar als zij zich rot voelt, zoekt ze graag een intellectuele uitdaging op. Dat vind ze leuk, feitelijk en wat afstandelijk en vraagt dan al haar aandacht. Iris kan makkelijk invoegen en aansluiten bij de meeste mensen, maar of ze de ander altijd echt begrijpt? Dat blijft natuurlijk maar de vraag.

Iris Sommer geeft graag mee:

Het belang van gezonde voeding, 

“May medicine be thy food, may food be thy medicine.” (Hippocrates)

Photo credit: Hersenstichting.nl

Reacties

Eén reactie op “Bram’s kennismaking met de wetenschap – Interview met Iris Sommer”

  1. Eveline

    Goede nacht. Misschien ben ik ook wat psychose gevoelig. Een paar keer is me antipsychoticum aangeboden. Nee, hoor, mij niet gezien. 40 jaar geleden merkte ik al door een gesprek met een psychiater in opleiding, Rogeriaanse therapie, erg mooi en leuk lekker creatief, dat mijn hoofd begon te bruisen, alles wat vaag om mij heen werd. Heel natuurlijk, dacht, ik heb trek in een zoute haring. Dat werden er dan twee of drie aan de staart. Binnen 5 minuten was de vaagheid en het bruisen geweest, aan de haring kraam. Zo zijn appels met schil ook verhelderend en blauwe schimmel kaas, sinds m’n 8 jaar al zeer favoriet. Ik eet gezond, vetarm, en kies waar ik trek in heb. Geen junkfood. Gewoon zelf koken. Dat werkt prima. Nu ook melk kefir zelf maken. Zwemmen in zee, en drijven op de golven met mijn hoofd naar Engeland, of het westen laat me herboren voelen hierna. Met klei aan de slag keramiek maken heeft al vele jaren het eczeem tussen m’n vingers doen verdwijnen. Klei zuiverd, dat weten de olifanten al zeer lang. Ze eten het om de giftige stoffen uit hun lichaam te binden en uit te scheiden. Omdat ik nog wel eens antibiotica moet gebruiken bij tandarts bezoek i.v.m.een kunststof aortaklep, gebruik ik sinds 2004 hierna ook probiotica pillen. Goede darmbacteriën zijn ook goed voor je hersenen, is mijn overtuiging. Maar overdrijven doe ik m.i. niet. Mijn lichaam is mijn voertuig, zeggen de boedisten. Mooi gezegd, dan wil ik daar ook goed voor zorgen, om leven mogelijk te maken. Wat mij ook helpt is m’n aura schoonmaken. Ooit op yoga geleerd. Armen tezemen omhoog streken. Handpalmen naar buiten, gestrekte armen naar beneden brengen. Handen afslaan. Dat het zelfde voor en achter. Mij helpt het. En buiten fietsen of tegen een dikke boom gaan staan of zitten. Naar behoefte, als ik tijd heb of maak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *