Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Doodnormaal en knettergek – Over kortsluiting in je hoofd

Na het schrijven van haar boek 'Kortsluiting in mijn hoofd' wilde Brenda Froyen niets meer met psychiatrie te maken hebben: 'uitgedokterd'.

Ik zag haar voor het eerst bij een vertoning van documentaire Dwaas en Deskundig over bipolaire stoornis, van Jim van Os en zijn nicht Elisabeth ter Kulve. Bij de nabespreking stak ze haar hand op. Ik weet nog dat ik dacht: vast een psycholoog of psychiater en verrast werd toen ze iets zei over het boek dat ze had geschreven en dat binnenkort uit zou komen.

Een boek over het beest dat psychose heet, en zij zelf had ervaren.

Huh, zij een psychose, maar ze lijkt me zo normaal?

Huh, zij een psychose?’ was mijn eerste reactie, ondanks dat ik zelf heel goed weet dat dergelijke problematiek iedereen kan treffen. Ook die mensen die het – in ieder geval van de buitenkant bekeken – allemaal waanzinnig goed voor elkaar lijken te hebben.

Dat dat een stigmatiserende gedachte was besef ik me. Dat het een hele hardnekkige gedachte is, niet alleen in mijn hoofd, óók. Want ik weet echt wel beter.

De tweede keer dat ik haar zag stond ze in een theater op het podium voor een volle zaal mensen. Met een muziekdoosje in haar hand, en diezelfde vriendelijke blik in haar ogen. Ze ontroerde me vanaf het allereerste moment. Toen ze de stilte met een voorzichtig (prachtig Vlaams) uitgesproken ‘Mama?’ doorbrak, moest ik nog net niet huilen.

Doodnormaal en knettergek

Ik heb het over Brenda Froyen, een prachtige, doodnormale vrouw. Die tijdelijk ‘knettergek’ is geweest, drie keer opgenomen werd en een boek schreef over de kortsluiting in haar hoofd.
Een boek waar je stil van wordt, dat ontroert, boeit en hoop geeft. Want ondanks haar psychosegevoeligheid geeft Brenda nu gewoon weer les, is ze actief in patiëntenvereniging Uilenspiegel en geeft ze lezingen over haar ervaringen met de psychiatrie. En hoe!

Bekijk deze video maar eens, en laat je inspireren.


Brenda Froyen – ‘Kortsluiting in mijn hoofd’
Uitgeverij: Manteau, 2014, ISBN: 97890223308
Boek ook in Nederland verkrijgbaar

Photo credit: freeimages.com

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

2 reacties op “Doodnormaal en knettergek – Over kortsluiting in je hoofd”

  1. Annelies Dorrenboom

    Wat mooi! Deze ervaringsverhalen bieden zoveel hoop, kracht en inspiratie…I have been there too…twwe keer opgenomen, waarvan 1 ernstige psychose eindigend in een separeercel. En zie mij nu gaan: ervaringsdeskundige in de psychiatrie, free-lance docente Nederlands aan expats en begenadigd tennis speelster, dat had ik in 2000 niet durven dromen, in de verste verte niet. Met de officiele diagnose “schizofrenie” ben ik niet afgeschreven en haal ik mijn inspiratie uit het helpen van lotgenoten (onder andere) OPdat iedereen blijft hopen en dromen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *