Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Leestijd 2 minuten

Auteur

Pien

Pien heeft 22 jaar ervaring met de GGZ en is in momenteel in herstel. Ze pleit voor een menselijker manier van omgaan met mensen in de psychiatrie.

Brief aan de psychiater – Pien over een beruchte stoornis

blog-brief aan psychiater

“Beste psychiaters van de afgelopen 22 jaar. Dit is mijn 22e jubileum bij de GGZ!

Ik heb goede tijden gekend en minder goede momenten. De goede momenten ervoer ik goede zorg. Vooral van de verpleging, SPV-ers en een aantal artsen. Zoveel mensen zijn betrokken, zorgzaam en respectvol, en hebben het beste voor met mijn herstel. De mindere momenten die ik heb ervaren waren toch vaak de contacten die ik had met u of uw collega. Bij mij wrikte dit voortdurend…”

Ik denk dat we allemaal weten, dat veel Psychiaters geen people persons zijn. Sommige zijn lief en leuk, tuurlijk, zeker. Toch: het belang van een relatie tussen de persoon die jou (zware) medicatie voorschrijft, en diagnoses stelt, lijkt niet zo van belang. Dat relationele gedoe doe je maar bij je SPV-er of bij je hobbyclubje.

Psychiater stoornis

Luisteren door de psych, het wordt geprobeerd. Maar vaak zie ik dat de beruchte “psychiater stoornis” de overhand neemt in het gesprek. Deze stoornis geldt gelukkig niet voor alle psychiaters, maar op mijn pad binnen de GGZ ben ik het helaas vaak tegengekomen. Dit is:  het snel en soms inaccuraat formuleren en in vakjes stoppen of: alles wat iemand doet of zegt maar toeschrijven aan de diagnose of stoornis.

De psychiater stoornis behelst verder de volgende symptomen;

 • Moeite met begrijpend luisteren; alles wat buiten het eigen kader valt valt weg in een soort dissociatie of wordt in een vakje gestopt;
 • Moeite met gesprekstechnieken zoals samenvatten, navragen, betrekken, begrip tonen;
 • Het is soms lastig voor iemand met deze stoornis om de client als een weldenkend of gelijkwaardig persoon te beschouwen en het kan moeilijk zijn om de eigen oordelen te verbergen.

*Andere symptomen zijn: te snel medicatie als oplossing bieden, kokervisie, het “beter weten”, een bepaalde blindheid voor omstandigheden en andere oorzaken van mogelijke klachten.

 Tips om de stoornis te beheersen

De prognose is goed: de klachten kunnen verbeterd en soms zelfs helemaal (zonder medicatie) verholpen worden door de volgende stappen;

 • Conversatie technieken oefenen bv: niet oordelen (laat je mening bij de deur), niet gelijk met oplossingen komen, empathie en interesse tonen met open vragen, erkennen en samenvatten;
 • Op de hoogte blijven: volg ontwikkelingen via media bv of via collega’s (LinkedIn bv)
 • Kruisbestuiving: contact met andere teams en afdelingen, andere GGZ instellingen in Nederland, wat spoken zij uit?
 • Alternatieven voor medicatie inpassen in de behandeling: mogelijke therapieën, cursussen, zelfregie, recovery colleges
 • Zet je diagnostische bril af en toe af, take a break en wees jezelf
 • Tip: lees het boek “we zijn god niet”

“…Psychiaters: ondanks mijn negatieve ervaringen, hoop ik dat deze tips u verder helpen met uw zoektocht naar herstel, en dat u vooral niet in een hokje wordt geplaatst waarin u zich niet kunt vinden of dat u zich over één kam voelt gescheerd. Er valt met deze stoornis te leven, maar u maakt het mogelijk prettiger voor anderen, als u hieraan zou werken.

 Lieve groet,

 Pien”

foto Andrys voor Pixabay

Reacties

2 reacties op “Brief aan de psychiater – Pien over een beruchte stoornis”

 1. Stefan

  De hier beschreven symptomen van, wat ik dan vind, het kankergezwel, GGZ melanoom, heeft veel ergere gevolgen als hier beschreven.
  En leidt niet perse tot minder omzet van de betreffende GGZ. Met andere woorden, door patiënten zwaarder te classificeren of diagnosticeren, en sneller grijpen naar machtsmiddelen, misbruikt men macht.
  Ik heb voor zo’n van Altrecht, jaren gevochten om het patroon van, wat ik dan noem, over(de rug van) declareren en sneller naar een gedwongen kader, levert fors meer geld op.

  En nu we dan toch man en paard noemen, wordt het niet eens tijd dat we mogen weten dat mensen met een ernstig psychisch lijden, waarvoor een bepaald niveau aan zorgverlening moet worden geleverd bovenop basis GGZ, de wat zwaardere gevallen, zoals ikzelf, bij wet staan geregistreerd als psychisch kwetsbaar, in de politie systemen? Als een agent jouw gegevens opzoekt, staat meteen op het eerste sheet bovenaan dat u een flinke stoornis geniet. Geloof niet dat er iets meer staat, maar GGZ mag of hoeft het u niet mededelen, dat u zo geregistreerd staat. Mijn spv-er heeft het mij verteld

 2. Vlinder

  Mooi geschreven Pien!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *