Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Buitenbeentjes en superhelden – Pien over Superpowers

blog-buitenbeentjes

Pien ziet in buitenbeentjes, nerds en anders denkenden superheld -kwaliteiten en hoopt dat jongeren deze kwaliteiten in deze periode in zichzelf (her-) ontdekken.

De mensen die als het zwakst worden beschouwd, zijn in werkelijkheid soms de grootste helden. Laten we wel wezen: het zijn “de zwaksten” die het meeste moeten dragen in het leven. Daarvoor heb je geestelijke spierballen en elasticiteit nodig. Het dragen van tegenslag, ziekte, overlijden, veranderingen, vergt van elk mens ontzettend veel geestelijke veerkracht en niemand is uitgesloten van het ervaren van deze elementen van het menselijk lijden.

Het zijn de buitenbeentjes, nerds en anders denkenden waar ik me bij thuis voel

Mensen die ik het meest bijzonder vind, zijn de mensen het leven dragen met een tegenslag van de geest zelf. Dit komt er namelijk extra bij, naast al het andere, “gewoon” menselijk lijden. Het zijn de buitenbeentjes, nerds en anders denkenden waar ik me bij thuis voel. Veel van mijn vrienden passen niet in het stramien, de doorsnee, de te verwachten patronen. Een bijzondere jeugd, heftige gebeurtenissen, het omgaan met het “anders zijn” of accepteren dat het leven niet is gelopen hoe je zelf had verwacht, of wat anderen hadden verwacht. In mijn ogen zijn ze allemaal bijzonder: buitenbeentjes dragen allemaal bijzondere verhalen bij zich, talenten en “superpowers”: intelligentie, incasseringsvermogen, focus, aanpassingsvermogen, creativiteit, humor, doorzettingsvermogen, supersensitiviteit.

Er ging een wereld voor me open

De meeste vrienden maakte ik tijdens mijn studieperiode en mijn werk erna. Na een sombere en eenzame tijd met onzekerheid en gebrekkig zelfvertrouwen, ging ik na wat aansporing van mijn broer, op kamers wonen. Het was een gouden zet! Ik kwam terecht in een studentenwoning met negentien mensen met een gedeelde woonkamer, keuken, toiletten en douches. Het was een spannende tijd, waarin ik langzaam maar zeker werd opgenomen in een mini -samenleving. Er ging een wereld voor me open.

Het was een unieke tijd die ik nooit had willen missen

De studierichtingen waren zo verschillend: IT, psychologie, antropologie, rechten, geneeskunde, geschiedenis, en ik was net begonnen met de opleiding tot goudsmid. Al snel raakte ik bevriend met een aantal huisgenoten. We gingen uit, hielden kerstdiners en huisfeesten, keken films, deelden grappen. Er ontstonden soms ruzies maar ook huisrelaties. Drie huwelijken zijn hieruit uiteindelijk uit voortgevloeid. Je leerde elkaar op de meest intieme manier kennen naast je eigen familie.

De verschillende karakters, interacties en belevenissen in dat huis, maakten dat elke dag wel wat te beleven viel. Het was een unieke tijd dat ik nooit had willen missen. Voor mij verving het bijna een gezinsleven dat ik zelf heb gemist. Zelfs na mijn psychose op mijn 24 ste steunden de meeste huisgenoten mijn terugkomst in het huis en mijn herstel, wat mijn herstel ontzettend bevorderde. Bij deze huisgenoten leerde ik belangrijke sociale lessen en het respecteren van verschillen. Ik waardeerde in (de meeste) huisgenoten de eigenheid, de rariteiten, aparte gewoontes, humor, talenten en vriendschap., wat mij inspireerde om een superhelden -strip te maken met mijn huisgenoten in de hoofdrol. Het werd een hit en op de wc op de bovenste verdieping was hij te lezen.

Hun superhelden-kwaliteiten worden extra op de proef gesteld

We hebben nu te maken met jongeren die in tijd leven van onzekerheid, eenzaamheid, angst, depressie. Corona heeft een extra vergrootglas gelegd op de fase waarin wij leven: afstandscontact en het “online” leven zijn vanzelfsprekend geworden. Hopelijk blijft het niet de standaard. Het zijn de jongeren die al psychisch belast zijn, die het extra zwaar hebben gekregen. Hun superheld-kwaliteiten worden extra op de proef gesteld, want als je jong bent zijn je krachten nog niet volop in te zetten. Er is nog veel te ontwikkelen. Waar je normaal steun, afleiding en interactie vindt bij leeftijdgenoten, studie of een bijbaan is nu een lacune ontstaan, die de geestelijke gezondheidszorg probeert op te vangen.

De jeugd heeft gidsen nodig

Nu de wolken van de pandemie lijken te verdwijnen (even afkloppen), hebben velen een extra zet nodig en is er tijd nodig om onszelf weer te herpakken. Perspectieven bieden, ondersteuning bij het (weer) aangaan van sociale activiteiten, werk, studie, hulp bij angsten en depressie. De jeugd moet herstellen. De jeugd heeft gidsen nodig die hen sterken bij het hervinden van eigen hulpbronnen, zelfvertrouwen en superpower -skills om het leven weer op te kunnen pakken.

fotocredits Ray Shrewsberry, Pixabay

Reacties

2 reacties op “Buitenbeentjes en superhelden – Pien over Superpowers”

  1. Vlinder

    Wat ik me nu afvraag Pien, welke superheld zit in jou??

  2. Vlinder

    🦸‍♀️🧚‍♂️💪🏼💪🏼een superheld schuilt in ons allemaal 🤗 superleuk geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *