Veel gezochte termen

Psychosenet blog

De goede stem, de boze stem en de wijze stem

“Psychoses? Dat is toch dat je stemmen hoort?” Dat klopt. Ik heb 3 stemmen in mijn hoofd. De goede stem, de boze stem en de wijze stem.

“Psychoses? Dat is toch dat je stemmen hebt in je hoofd?” Dat klopt. En dat klinkt in het begin heel raar of eng. Toch is het allemaal makkelijk te verklaren met de juiste kennis.

Ikzelf heb zelfs 3 stemmen in mijn hoofd. De goede stem, de boze stem en de wijze stem. Net als in het dierenrijk van de DSM-5. Op drukke dagen zijn alle vogels aanwezig. De verdrietige, vreemde vogel. De bipolaire bij die er niet bij hoort en de verwarde vogels.

Hoe komt dit nou?

Eigenlijk is het heel simpel. Je wordt geboren met je ouders. Elk persoon heeft een stemmetje in zijn of haar hoofd, de stem waarmee je praat is de eerste stem die je leert gebruiken.

Zelf kom ik uit een gezin met gescheiden ouders, dus heb ik de boze stemmen van mijn ouders overgenomen. Daardoor heb ik dus twee stemmen. De stem van goed en kwaad.

Dan is er nog een derde stem. Sommige mensen zouden dat de heilige geest noemen, ik noem het gewoon de rustige, stabiele ik.

De vertel en leesstem

Het heeft me moeite gekost om alle stemmen te accepteren en ze te begrijpen. Het heeft me veel pijn gedaan toen ik naar de boze stemmen luisterde, maar nu luister ik vooral naar het ik gevoel. Wat wil ik? Wie ben ik? Hoe kan ik mezelf zijn?

Door die vragen te stellen luister ik naar mijn stemmetjes en kan ik met liefde naar ze kijken.


Mevrouw jojs is een 22 jarige Nederlandse schrijver. Toen zij op 17 jarige leeftijd een psychose kreeg zette dit haar wereld op zijn kop. Inmiddels is zij hersteld en gebruikt zij haar passie voor schrijven om meer begrip voor deze stoornis te krijgen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Reacties

Eén reactie op “De goede stem, de boze stem en de wijze stem”

 1. Karin van Duuren

  Hallo 👋,

  mijn naam is Karin en heb veel psychoses gehad door dat ik aan slapeloosheid lijd . Dus vaak weinig of nauwelijks slapen, en daardoor heb ik angsten en somberheid sommige periodes gehad . Ben nu sinds ongeveer 2 en een half jaar herstellende ,na hopelijk de laatste opname. diagnose was in 2005 paranoide schizofrenie,wat zich bij mij uitte in vele angsten en somberheid en vermoeidheid en vele angst gedachten. noem het gedachten want dat hebben we allemaal ,ook de mensen die beweren stemmen te horen. voor mijn gevoel zijn dat gewoon beangstige gedachten die iedereen onder spanning en weinig slapen kan krijgen. dus niemand is Gek! en Niemand is Alleen . dat zeg ik nu ik mezelf als ervaringsdeskundige en gewoon mezelf heb hersteld. nog wel soms slapeloze nachten en vaak weinig slapen en dus vaak nog verkeerd slaap /waak ritme.

  wie weet hoe ik dat kan oplossen?

  alle adviezen en tips zijn welkom ,graag practische oplossingen, zodat ik eindelijk goed in de nacht kan slapen en overdag genoeg energie om activiteiten te doen.

  Dankjewel en ❤ van karin van Duuren 46 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *