Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Stemmen die spelletjes doen – onder mijn bezielende leiding

Stemmen die spelletjes doen; Hieronymus ging spellen doen met zijn stemmen. Hij creëerde ruimte waar zijn stemmen iets nuttigs mogen doen.

Stemmen die spelletjes doen; Hieronymus ging spellen doen met zijn stemmen. “Ik heb sinds mijn laatste psychose enkele jaren lang heel veel last van stemmen in mijn hoofd gehad, en tegenwoordig nog steeds wel maar minder vaak en minder aanhoudend”. Hij creëerde een ruimte waar zijn stemmen iets mógen doen.

De laatste keer dat ze me echt dwarszaten, afgelopen voorjaar, verpestten ze mijn vakantie in Georgië grondig. Als ze vervelend doen dan lopen ze steeds te commanderen dat ik dit of dat moet zeggen tegen deze of gene, stellen ze vragen als ‘Hoe weet je dat’ of opmerkingen als ‘Je bent vreemd, dat mag niet’ of ‘Je bent een lafaard’.

Ook stellen ze vervelende vragen. Als ik denk ‘Ik ga de tram nemen vandaag’ is hun reactie ‘Wat is een tram?’ En dat kan de hele dag zo doorgaan, zonder ophouden. Volgens mijn stemmenpsychiater is het een ‘vragen om aandacht’. Hoe dan ook, het is schijtvervelend.

Ik probeerde een spelletje uit

Om controle terug te krijgen over mijn stemmen en in een poging de overlast te beperken probeerde ik een spelletje uit – op verzoek van de ‘kutzusjes’, drie zusjes die heel dominant aanwezig kunnen zijn. Ze zouden mij gaan helpen bij het schrijven, want ze wilden mij heel graag helpen, beweerden ze. Ik werk namelijk regelmatig als schrijver en journalist. Niet dat ik veel publiceer momenteel, maar dat terzijde.

We speelden het spelletje tijdens mijn dagelijkse wandelingen, want dan had ik er geen last van en kon ik me beter concentreren dan op de fiets of als ik dingen aan het doen was.

De spelregels waren als volgt:

  1. Elke keer als Clara, de woordvoerster van de kutzusjes, of de moedertjes een domme, overbodige of vervelende opmerking maakten, kregen ze een strafpunt.
  2. Bij het zesde of elfde strafpunt kregen ze twee bonusvragen, waarmee ze per vraag een punt terug konden winnen. Dan stellen ze een onderwerp voor – meestal over iets wat ik aan het lezen was, dan wel een artikel of boek waaraan ik aan het schrijven was.
  3. Vervolgens moesten ze drie keer een verstandige of nuttige opmerking over dat onderwerp maken, op een totaal van maximaal vier pogingen.

Daarnaast konden ze bonuspunten krijgen als ze mij aan het lachen maakten, aan het denken zetten of als ik iets wat ze gezegd hadden noteerde in mijn aantekenboekje. Vaak als ze op min vijf of min tien stonden zeiden ze expres wat verkeerds, om zo extra bonusvragen te verzamelen. Zo konden ze soms weer terugkeren tot de nul of zelfs lager.

Eén van de stemmen – David meestal – was de scheidsrechter

Bij twijfel over een antwoord of de toepassing van regels mocht hij de knoop doorhakken. Ikzelf behield wel het vetorecht.

Op gegeven moment kreeg ik minder last van de stemmen, en wel zodanig dat ze te weinig vervelende opmerkingen maakten om het spelletje een beetje productief te kunnen spelen. Ook nu begonnen ze daarom weer vals te spelen door expres foute dingen te zeggen. Dat was nu net niet de bedoeling.

Dus pasten we het spelletje onlangs aan. In plaats van te wachten op verkeerde opmerkingen krijgen ze gewoon vier pogingen, de bedoeling is om drie keer daarvan een goed antwoord te geven. De rest van de regels blijven staan. Wie als eerste tien spelletjes gewonnen heeft is de winnaar.

Onlangs verzon Clara een nieuw spelletje

We keken naar de Top 2000 Quiz en ik zei, ik denk dat dat koppel gaat winnen. Want die twee vind ik het leukste. Clara zei, ‘ik denk dat die anderen gaan winnen, zullen we erom wedden?’ Bij deze gedaan. Het aardige van dit spel is dat je het bij allerlei onderwerpen kan doen.

Het spelen van spelletjes met stemmen

Het voordeel van het spelen van spelletjes – naast dat het gewoon leuk is, de mens is immers, in de woorden van de historicus Johannes Huizinga, een ‘Homo Ludens’ (een spelende mens) – is dat het helpt weer eigenaar te worden van de stemmen.

In plaats van steeds overweldigd te worden door de stemmen, en daarom door je emoties, creëer je een ruimte waar die stemmen iets mógen doen. En in dit geval zelfs iets nuttigs. Maar wel onder mijn eigen bezielende leiding. En niet onbelangrijk, de stemmen vinden de spelletjes ook leuk. Zo voelen zij zich gehoord en erkend.

Vanavond hebben ik weer een ommetje gemaakt. Deze keer met de expliciete bedoeling om inspiratie op te doen voor een artikel waar ik aan werk. Het was een vruchtbare wandeling.

Meer lezen over stemmen horen?

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

Eén reactie op “Stemmen die spelletjes doen – onder mijn bezielende leiding”

  1. Emma

    Heel vermoeiend maar wel fijn dat het heeft geholpen!
    Ik was de eerste weken ook alleen maar bezig met “antwoorden” totdat ik er uiteindelijk achter kwam dat het écht mijn stemmen waren en niemand kon horen wat ik dacht toen reageerde ik nergens meer op en kwamen mijn hersenen langzaam tot rust uiteindelijk zijn de stemmen helemaal verdwenen af en toe komt het terug maar dan negeer ik ze weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *