Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jerry Allon

Jerry Allon is ervaringsdeskundige en initiatiefnemer van de Veerkrachtfabriek.

De onbegrepen oehoe – over stigma en een enkeltje vrijheidsbeperking

oehoe

Omdat ik binnenkort op bezoek ga bij het Uilenpark in Beesd aan de Linge zat ik wat op hun site te neuzen en las daarop dat ze over verschillende soorten oehoes beschikken. Ik schrok echt een beetje, want ik herinnerde mij krantenkoppen.

Over terror-oehoes, in Twello, Purmerend en de Maastrichtste wijk Wolder, die voor overlast zorgen omdat ze mensen, honden en katten aanvallen.

Dat ik de oehoe vereenzelvigde met terreur was natuurlijk bizar en overdreven maar ook weer niet onverklaarbaar. Bedoel, wanneer zelfs politici elkaar terror-oehoe beginnen te noemen dan begrijp je dat de soms onstuimige vogel met een reputatieprobleem is komen te zitten. Gelukkig zijn deze vliegende rovers niet heel vatbaar voor maatschappelijk stigma, wel wacht de oehoes die de kranten halen een enkeltje vrijheidsbeperking.

Als je je afvraagt hoe het toch kan dat die oehoes zo giftig naar mensen zijn dat ze hun verdere leven in gevangenschap moeten leven, denk dan niet in stoornissen.

Een oehoe komt immers niet bipolair of anti-sociaal uit zijn ei. Nee, experts zeggen dat het hier gaat om tamme, ontsnapte oehoes, en persé niet om wilde en vrije vogels

Dat wil overigens niet zeggen dat het automatisch slecht afloopt met de ontsnapte handtamme oehoes. De vogel die in Purmerend voor overlast zorgde en gevangen werd woont nu in de Amsterdamse dierentuin Artis, waar men opmerkt dat hij zijn wilde veren heeft verloren. Sterker nog: ‘hij is de rust zelve.’ Voorts scharrelt ie wat en ook vrouwelijk gezelschap en voortplanten behoren tot zijn mogelijkheden.

Dierenarts Frank Verstappen denkt zelfs dat de oehoe helemaal niet agressief was, maar gewoon verkeerd begrepen werd. Waarschijnlijk omdat hij bij mensen thuis leefde. ‘Daar wist hij: als je naar ze toevliegt en op hun arm landt, krijg je eten.’ Nadat hij was ontsnapt moest hij op eigen benen leren staan. En sja, en dat is lastig voor handtam gemaakte oehoes.

Al met al is het vervelend dat deze oehoe’s weer gevangen moeten worden en sic bovendien dat ze zo’n slechte naam kregen, juist als gevolg van de nalatigheid van de mens die zo nodig een handtamme oehoe moet hebben.

Nogmaals, van het onterechte stigma zullen ze geen last hebben, maar het onrechtvaardige eraan wordt er niet minder van.

photo credit: Brocken Inaglory via Wiki Commons

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *