Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Intergenerationeel trauma – van ‘zand erover’ naar ‘pilletje erin’

Intergenerationeel trauma, waar de pijn van eerdere generaties werd doorgegeven zonder echt verwerkt te worden. Dit ziet Willie veel terug.
Fotocredits: “Dutch windmill at Kinderdijk” by Alf van Beem is marked with CC0 1.0. To view the terms, visit creativecommens.org

Na de Tweede Wereldoorlog werd Nederland opgebouwd met een krachtige aanpakkersmentaliteit, waarin emotie vaak werd weggestopt. Dit leidde tot intergenerationeel trauma, waarbij de pijn van eerdere generaties werd doorgegeven zonder echt verwerkt te worden. Vandaag de dag ziet Willie deze onverwerkte pijn terug, die vaak wordt weggedrukt met drukke agenda’s of medicatie. Het is tijd om ruimte te maken voor andere manieren om met onze emoties om te gaan en echte heling te vinden.

Een oproep voor meer copingstijlen bij Nederlanders – als volk en geinstitutionaliseerd.

Echte aanpakkers

Nu woon ik bijna veertig jaar in Nederland, na een geboorte en peutertijd in een ontwikkelingsland. En dan vallen me toch wel wat dingen op over de mentaliteit in Nederland. Begrijp me niet verkeerd: ik heb veel geleerd van de Nederlandse aanpakkersmentaliteit. Door die mentaliteit is Nederland opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog.

Tegelijkertijd vraag ik me af of we anno 2025 aanpakken om iets op te bouwen, of aanpakken om weg te lopen voor ons eigen verleden en pijn. Er waren heel veel opa’s die eind jaren 40, begin jaren 50, zeiden: “Zand erover, we praten er niet over, schouders eronder nu.” Ik had ook zo’n opa, want ik heb half-Nederlands bloed. Ja, dat waren pittige tijden om samen er weer iets van te maken.

Het opofferen van gevoel

Ik ben mijn beide opa’s heel dankbaar, want ze hebben beiden offers moeten brengen om het leven weer beter te maken – voor zichzelf, hun gezin, hun gemeenschap, hun land. Waar die offers uit bestonden? Voornamelijk het contact met hun gevoel, dat hebben ze opgeofferd.

Van onze ouders krijgen we niet alleen onze mooie eigenschappen, maar we nemen ook van ze over hoe we reageren op pijn en ongemakken. En zij hebben het overgenomen van onze grootouders, die het weer overgenomen hebben van onze overgrootouders. Enzovoorts.

Nu zijn we 80 jaar verder na de bevrijding, en ik zie om mij heen nog steeds heel veel mensen zichzelf uit de naad werken, alsof ze ergens voor weglopen. Maar Nederland is toch al opgebouwd? Vanwaar dan dat men geen andere mentaliteit overweegt behalve ‘aanpakken’ tot men in een burn-out geraakt?

Intergenerationeel trauma in Nederland

Mensen, Nederland is af, klaar, een van de welvarendste landen ter wereld. Dankuwel mijn opa’s en oma’s, ik houd van jullie. Maar laten we niet vergeten: we hebben 80 jaar achterstallig onderhoud over onze trauma’s. Van generatie op generatie doorgegeven trauma’s, waarvan we dreigen te vergeten hoe ze zijn ontstaan. En intussen worden die trauma’s behandeld alsof het individuele, losstaande gevallen zijn – of hooguit iets tussen jou en je ouders.

Doe eens gek, maar niet hier…

Welkom in Nederland, ruimte voor uitbundige emoties is er wel, maar dan graag op de zaterdagnacht voor de horeca- sluitingstijd, of in de spreekkamer van de therapeut, maar sowieso: achter gesloten deuren en op afspraak.

Anders krijg je een pilletje om normaal te doen, zodat de rest van Nederland zich bezig kan houden met druk zijn. Druk zijn, dat is een veredelde term die aangeeft hoe trots we zijn op onze copingstijl om problemen op te lossen – zo trots dat we andere copingstijlen om met omgemakken om te gaan in een verdomhoekje hebben geplaatst.

Wat zouden de oma’s willen?

Wat zouden onze oma’s in die tijd hebben gezegd, als zij het voor het zeggen hadden en niet de opa’s? Of liever gezegd: als vrouwen uberhaupt iets voor het zeggen hadden, en het vrouwelijke niet werd onderdrukt? Wat zegt het vrouwelijke in onze tijd? Ik ben echt benieuwd naar jullie reacties hierover…?

Ik voel me hierbij geroepen om te proberen daar antwoord op te geven. Ik denk dat, als het vrouwelijke er mocht zijn, dat mijn oma’s allebei zouden hebben gewild: erken emoties. Erken dat ze prachtig kunnen zijn, maar ook dat ze ondraaglijk kunnen zijn. Maar stop ze niet in de doofpot, want dan gaat het broeien en etteren totdat er iets ontploft of ernstig ziek wordt. Ook denk ik dat mijn oma’s zouden zeggen (als ze iets voor het zeggen hadden): ik houd van jullie – ook een emotie?

“Pain travels through families until someone is ready to feel it. By going through the agony of healing, you no longer pass the poison chalice onto the generations that follow.” – Stephi Wagner.

Emotie-dingetjes zijn abracadabra

Na de Tweede Wereldoorlog hebben we onze maatschappij zo gemaakt, dat emotie-dingetjes iets is voor abacadabra van psychologen en psychiaters. Voor de rest is het de bedoeling dat jij geld verdient – doe die zelfreflecties en zieleroerselen maar in de behandelkamer, of achter gesloten deuren. Willen we zo graag weglopen van onze emotionele pijn, dat we ze hebben weggezet in de behandelkamers van mensen die erin zijn gespecialiseerd? En vooral niet zelf er verantwoordelijkheid voor nemen? Maar we hebben allemaal emoties, pijn en lijden! Waarom zijn we niet zelf experts over ons innerlijk leven?

We hoeven niet bang te zijn om om te komen van de honger in Nederland. Daarom is het hoog tijd dat we ruimte maken voor andere copingstijlen. Want, laten we eerlijk zijn: onze opa’s en oma’s hebben fantastisch werk gedaan, Nederland is een welvarend land. Nu nog de emotionele en sociale rijkdom, en dat is aan onze generaties om daaraan te werken.


Willie (man) is de kleinzoon van een Islamitische oorlogsveteraan, en de achterkleinzoon van een dominee. Hij droomt van een wereld waarin men verantwoordelijkheid neemt over wat er in hunzelf omgaat – en bereid zijn dat aan te kijken en omarmen.

Meer lezen over Intergenerationeel- of famillie- trauma?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

Reacties

7 reacties op “Intergenerationeel trauma – van ‘zand erover’ naar ‘pilletje erin’”

  1. Deborah

    DNA is zoveel meer dan dat wij als ‘mens’ kennis van aanleren. DNA is ook overdragen van traumatische ervaringen/ gebeurtenissen die jij zelf niet heb meegemaakt maar in de familielijn niet tot uitspreken/ uiting zijn of mogen komen. Deze belasting draag je mee en over wanneer de volgende generatie dit niet verwerkt.

  2. Hanny

    Beste Willie, Dank voor je blogpost en herkenbaar! Bij het blootleggen en erkennen van mijn familiegeschiedenis kom ik veel ongeziene pijn tegen die er daarmee naar mijn idee eindelijk mag zijn. Er is verdriet, maar ook opluchting omdat het gezien is.

    1. Willie

      Hoi Hanny,

      Wat ontzettend goed en dapper, die houding van ‘je mag er zijn’! Ik geloof dat innerlijke weerstand nog meer innerlijke weerstand oproept. De stap om minder krampachtig te reageren op innerlijk ongemak, had bij mij steeds geleid tot meer innerlijke rust, _en_ ruimte om te genieten van het leven. Dus heel herkenbaar wat je schrijft!

  3. Veronica Maas

    Wat een geweldig artikel, dank u wel. Ik heb zelf familieopstellingen gedaan en het heeft mij geweldig geholpen.

    1. Willie

      Hoi Veronica,

      Dankjewel voor je mooie reactie. Onbewust was ik inderdaad bezig met familie opstellingen: iemand anders noemde deze blog een mooie oproep voor familie opstellingen. Had het zelf niet zo bekeken, maar intuitief voelt het dat dat klopt.

  4. Annelies Dorrenboom

    Ik ben een derde generatie kind van een Jappenkamp overlevende. Mooi wat je hier zegt over ” het vrouwelijke ” : mijn omaatje wilde wel over” het kamp” praten, maar door vooral mijn opa was het een groot taboe in het gezin van mijn vader. Het werd verzwegen, ” Hans, vader praat daar niet over” werd er altijd vergoelijkt. Na de dood van mijn opa heeft mijn oma heel veel over het kamp verteld, goed voor de verwerking van het trauma van mijn vader. 1 van mijn psychiaters heeft dit ” intergenerationeel trauma ” als 1 van de oorzaken van mijn 1e, ernstige psychose genoemd. ” Zand erover” is niet altijd de oplossing dus.

    Annelies

    1. Willie

      Hoi Annelies,

      Dank je wel voor je openhartige reactie. En voor het bevestigen van wat ik schreef.

      Ook jij hebt veel geleden van de oorlog, ook al ben je na de oorlog geboren. We kunnen wel de Nederlander uit de oorlog halen, maar hoe halen we de oorlog uit de nazaten van die Nederlander?

      Voor mij is het heel erg, dat een van de materieel rijkste en machtigste culturen ter wereld, zoveel onderhuids trauma nog heeft – na al die jaren zelfs nog steeds niet herkent bij zichzelf.

      Er zijn crisismomenten waarbij het tijd is om de handen uit de mouwen te steken, maar op een gegeven moment dan moeten we constateren dat de crisis voorbij is, en hebben we ruimte om te helen van de wonden die de crisis heeft achtergelaten. Die laatste stap zijn we vergeten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *