Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Intimiteit en seksualiteit bij psychosegevoeligheid

blog -intimiteit

Laatst werd Sophie weer heel voorzichtig benaderd door iemand die geen orgasme kan krijgen en libidoproblemen heeft. Ze werkt steeds meer met haar ervaring en krijg als mensen haar een beetje leren kennen er weleens vragen over. Of ze dat herkent.

En of. Ik heb heel veel problemen gehad op dat gebied en sprak er nooit met iemand over. Ook niet met mijn hulpverleners.
Ik heb psychosegevoeligheid en gebruik hier medicatie voor. Verder ben ik ernstig getraumatiseerd, zoals zoveel mensen met psychosegevoeligheid. Ik kom niet uit een veilige gezinssituatie waar intimiteit en seksualiteit bij de opvoeding hoorden.

Ongeveer drie jaar geleden ben ik bij een FACT-team terecht gekomen bij een (a la goede ggz) psychiater en casemanager. Met mijn psychiater ben ik medicatie gaan afbouwen. De lithium en antidepressiva eraf, en in plaats van de seroquel slik ik nu de ouderwetse cisordinol.

Naast dat ik kilo’s afviel en de afvlakking weg ging bij het afbouwen van de medicatie, begon ik ook dingen in mijn lichaam te voelen als libido en opwinding en ik kreeg behoefte aan intimiteit

Ik wist totaal niet wat ik hiermee aan moest, tot mijn psychiater het zelf ter sprake bracht. Ze vroeg gewoon heel direct: “Heb jij libidoproblemen?
Ik schrok ervan maar het was ook prettig om erover te kunnen praten. Ik ben nog een paar keer op het onderwerp teruggekomen omdat ik zoveel vragen had.

Met mijn casemanager communiceer ik naast face to face ook met een e-healt dagboek. Daar ben ik er ook over begonnen. Van hem kreeg ik een site: www.meerdanliefde.nl.

Eigenlijk is die voor mensen met een verstandelijke beperking, en dat ben ik allerminst, maar het was precies wat ik nodig had. Heel duidelijk staat uitgelegd hoe vriendschap werkt, wat je doet onder de douche en ook over seksualiteit is duidelijke uitleg te vinden.

Mijn psychiater raadde mij het ‘Puberboek’ aan. Dit is een prachtig helder en duidelijk geschreven boek en zou elke puber moeten lezen (ook pubers van boven de 30).

Later ben ik zelf op ontdekkingstocht geweest en vond de site www.seksuologen.com heel interessant.

In contact met lotgenoten merk ik dat er heel veel mannen en vrouwen zijn die problemen hebben op dit gebied. Vragen over zelfzorg, over intimiteit en seksualiteit

Ik hoop door deze blog mensen te kunnen stimuleren dit onderwerp bespreekbaar te maken. Als cliënt door er over te beginnen bij je psychiater, als hulpverlener door wat sites of boekentitels te geven aan je cliënten of gewoon eens een balletje op te gooien. Denk trouwens niet dat hulpverleners geen schaamte voelen bij dit onderwerp.

Voor mij is er door de boeken en sites een wereld voor me open gegaan. En door de medicatie afbouw heb ik libido. Ik geef mijn seksleven echt nog geen 10, maar ik heb er tenminste een  en dat is voor mij waardevol en draagt bij aan mijn herstel.

Dus, bekijk de sites, google zelf rustig verder en praat erover. Ook mensen met psychosegevoeligheid hebben recht op intimiteit en een seksleven.


Sophie (pseudoniem) werkt met haar ervaring op een herstelbureau en bij de pilot met virtual reality experience. Dit alles onder deskundige begeleiding van een FACT-team. Sophie zet zich in voor een goede GGZ.

Reacties

8 reacties op “Intimiteit en seksualiteit bij psychosegevoeligheid”

  1. Kitty

    Thanks for writing this blog. I also told my psychiatrist about the absense of orgasm but he replied me that the medication does not affect the sexual function…. I am so confused about it because I seldom had sex before I am on medication, so I am not sure if it is the side-effects of the antipsychotics or simply my body is less sensitive. And my chance of phasing out completely with the medince is less likely i guess….

  2. Wybo Vons

    Dit geeft te denken en roept bij mij (als betrokken ‘buitenstaander’) de vraag op: wat zijn behalve sex en intimiteit thema’s die in de ggz niet ter sprake komen (om welke reden ook) terwijl ze wel cruciaal zijn voor je herstel? Jeroen Zwaal: iets voor een serie video’s?!

  3. Marianne

    Hallo,
    Door trauma had ik moeite om van seks te genieten.
    Daarbij werd mijn libido totaal afgevlakt door de medicatie.
    Mijn ex vond het absoluut nodig dat ik mijn medicatie doornam. Van zodra ik sprak over afbouwen met ondersteuning van mijn psychiater ging hij in de angst.
    Maar….de bijwerkingen van de medicatie zoals totaal verlies van libido wou hij niet aanvaarden.
    Zodat hij uiteindelijk zijn geluk bij een ander zocht.
    Ik herken me in bovenstaande blog.
    Bedankt

    1. Jeroen Zwaal

      Hoi Marianne, dank je wel voor je reactie en je openheid. Je reactie maakt dit thema pijnlijk inzichtelijk.En ik kan het mishebben, maar hoeveel aandacht is hiervoor? Durven cliënten dit bespreekbaar te maken met een arts? Durft een behandelaar hier zelf naar te vragen? Hoe zwaarwegend tellen deze bijwerkingen? En welk gedrag is wenselijk van een partner en wat juist niet?

  4. Bas

    Blij dat ik deze site heb ontdekt.

  5. Hi Annemiek,

    Ben heel blij met je blog. Bedankt voor al je tips naar sites, hier kom ik vast verder mee.
    Driewerf dank en hartelijke groeten van Meike

  6. Hey Annemiek,
    Goede blog en leuk en belangrijk dat je hier over schrijft!
    Ik heb pasgeleden ook een blog geschreven over dit onderwerp, ‘verlies van seksualiteit’ ook te vinden op deze site.
    Bedankt voor het delen.
    Groetjes, Daphne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *