Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Lerrie zoekt, vindt en brengt geluk – Random acts of kindness

In juli kwam Lerrie de random acts of kindness op het spoor. Aardige dingen doen, gewoon omdat het kan. Hij raakte geïnspireerd en ging aan de slag.

In juli kwam Lerrie op een website terecht over random acts of kindness, oftewel: aardige dingen doen, gewoon omdat het kan. Hij bekeek een aantal inspirerende video’s en vroeg zich af wat het met hem zou doen als hij 21 dagen achter elkaar, vijf keer per dag iets aardigs voor een ander zou doen.

Volgens Shawn Achor, een Amerikaanse ‘gelukswetenschapper’ maakt vijf keer per dag een altruïstische handeling verrichten gelukkig. De uitdaging waard, vond Lerrie.

Hij raakte zo geïnspireerd door wat hij over de random acts of kindness las, dat hij gauw een plan maakte om in 21 dagen willekeurig 170 vriendelijke dingen te doen. Hij merkte snel op dat andere mensen blij werden van zijn vriendelijke gedrag, en dat voelde goed.

Lerrie maakte een video over een dag waarop hij vijf vriendelijke dingen deed

Item over Lerrie en zijn Random acts of kindness op Telegraaf TV.

Het meest plezier gaf het mij om langs zo’n 25 organisaties in Nijmegen te gaan met een attentie en een dank kaartje. ‘Heel erg bedankt voor de attentie en bijzonder dat je dit doet’ kreeg ik als reactie van de loco burgemeester van de gemeente Nijmegen via de e-mail.” vertelt Lerrie vrolijk.

Meer dan 3.000 mensen blij gemaakt

21 dagen vijf keer per dag iets aardigs doen, voor Lerrie was het een bijzondere en fijne ervaring. Hij merkte dat na afloop van het experiment zijn vriendelijkheid was toegenomen, en dat voelde goed. Na de random acts of kindness had hij de smaak dan ook zo te pakken dat hij door ging met bewust doch willekeurig dagelijks aardige dingen doen.

In januari was Lerrie al begonnen met het schrijven van dankmails en hij besloot hier na 21 dagen willekeurig geluk rondstrooien mee door te gaan. Een dankmail is een mail aan iemand waarin hij gedurende twee minuten beschrijft waarom en waarvoor hij die persoon dankbaar is.

Ik heb zo’n e-mail al naar allerlei verschillende mensen verstuurd, zoals familie en vrienden, maar ook hulpverleners en zelfs naar de Albert Heijn in de buurt. Er zijn al veel mooie reacties van mensen teruggekomen.”

Door psychologen van de Harvard Universiteit is het concept onderzocht bij de organisatie Facebook. Tijdens het onderzoek lieten ze hun medewerkers 21 dagen lang een dankmail sturen naar een persoon naar keuzen. Na die periode bleek hun gevoel van verbondenheid met anderen aanzienlijk toegenomen.

Onderzoek wijst uit dat het gevoel van verbondenheid met anderen ervoor zorgt dat mensen zich gelukkiger voelen en er zelfs gezonder door het leven gaan

Zo is gebleken is dat het gevoel van verbondenheid een net zo grote lange termijn voorspeller is van gezondheid als roken of obesitas, maar dan op een positieve manier.

Inmiddels heeft Lerrie heel wat media-aandacht (zie afbeeldingen) gekregen voor zijn nieuwe hobby. Zo stond hij laatst met foto en al op de voorpagina van de Telefgraaf, kreeg hij de burgemeester van Nijmegen op bezoek en was hij te gast in verschillende populaire radioprogramma’s.

Dankbaar zijn, wat brengt het jou?

Ik wil jullie uitnodigen om een experiment met mij aan te gaan, namelijk het zelf ondervinden van de positiviteit die deze oefening met zich mee zal brengen. Sluit je ogen en denk 1 minuut aan een persoon die je kent en bedenk waarom je hem of haar dankbaar bent. Neem vervolgens twee minuten de tijd om het die persoon te mailen.

Als je het leuk vindt, dan kan je zelfs de extra stap zetten en net als ik de komende 21 dagen elke dag naar iemand anders een twee minuten dank e-mail sturen. Zoek uit wat het jou opbrengt.


Lerrie Grooten, socioloog. Op zijn eigen website Find Yourself A Moment To Grow schrijft Lerrie over wat hem inspireert en bezighoudt en over zijn ervaringen met schizofrenie (inclusief grappen over schizofrenie).

Meer over random acts of kindness:

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Reacties

Eén reactie op “Lerrie zoekt, vindt en brengt geluk – Random acts of kindness”

  1. Bill George

    In any case, it all looks fascinating!
    I owe an apology for a misleading juxtaposition of article titles on LinkedIn. Social media and pseudoParkinsonism are not good bedfellows. Explanation not necessary.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *