Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Niets is wat het lijkt, maar de mens kent zichzelf doorgaans goed

niets is wat het lijkt

Beste psychiaters,

Niets is wat het lijkt. Een manische psychose hoeft niet te betekenen, dat degene die dat heeft ook manisch depressief is.

Ik ben een vrouw van 49 jaar. Mijn moeder was manisch depressief, ik kan een manische psychose hebben/beleven. Die component vanuit haar ziekte heb ik van haar geërfd. Maar in gezonde jaren geen (hypo)mane uitschieters. Laat dat leidend zijn in jullie diagnostiek.

Ik moet leven met jullie fouten en dat kan en dat doe ik. Had te doen met kennis van die tijd, maar toch ook het overtuigd gelijk willen hebben van jullie vakgenoten. Werd er (toen) maar meer in samenspraak gedaan.

Niets is wat het lijkt

Het heeft me bijna mijn leven gekost: zonder MD aan de lithium gezet worden en nog wat medicatie erbij. Ik lijk op mijn vader. En ja ik leefde met een stoornis. Weet nu dat dat ADD is. Maar wat heeft dat ook een mooie kanten. Ik hoop dat de werkwijze binnen de GGZ gaat worden mensen daarin bekrachtigen. Niet het stoornisdenken, maar kwaliteits/talent denken. En adequate traumabehandeling indien nodig. Dit kan psychose voorkomen.

De farmaceutische industrie wil verdienen, ik vind baat bij LTO 3. Ik hoop tevens, dat jullie kennis gaan vergaren m.b.t. PDS/in jullie behandeling meenemen de werking tussen darmen en hersenen. Zou goed kunnen dat dit heeft geleid tot psychose bij mij: zie deze link. De darm-hersenas als factor bij hersenaandoeningen. Verstoring van de microbiota-darm-hersenas speelt een rol bij tal van hersenaandoeningen, zoals depressie en migraine verdieping.

De overgangsjaren zijn niet de makkelijkste jaren voor me

Stress en overgang verergeren klachten ADD.

Over psychose wil ik nog kwijt ook aan andere hulpverleningsberoepen: het kan zijn dat diegene zijn identiteit kwijt is. Je zou kunnen vragen: Weet je wie je bent? Anders diegene zijn naam benoemen, om hem/haar weer in de realiteit te krijgen. Je kunt ook letterlijk zeggen: je moet landen. Misschien valt het kwartje niet meteen, maar mogelijkerwijs later wel. Mijn missie is pastoraal werk en psychiatrie in de samenwerking. Vanwege zinvinding/zingeving, maar ook vanwege demonie.

De psychische gestoordheid kan een invalshoek voor demonen zijn. Ze maken gebruik van de psychische ziekte, zodat er sprake is van psychische ziekte én demonie. Gebeurde iets dergelijks niet ook bij de verzoeking van Jezus in de woestijn? De duivel gebruikt Jezus’ lichamelijke verzwakking. Hij weet Hem op het zwakke punt van honger aan te vallen om Hem te verleiden om van stenen broden te maken

Deze kennis is verloren gegaan in de westerse wereld, ook dominees kunnen dit ontkennen, maar we kunnen hier wel degelijk mee van doen krijgen, het zijn genadeloze wezens. Bidden helpt! Laat de Heilige Geest in je werken

Roos


Roos heeft diagnose ADD en schreef dit blog voor PsychoseNet

Meer weten over diagnoses?

Wil je PsychoseNet steunen?

Reacties

3 reacties op “Niets is wat het lijkt, maar de mens kent zichzelf doorgaans goed”

 1. Roos

  Jos goeie zaak toch? 🙂

  Lieve Norma,

  Het is zaak dat je je eigen pad volgt
  Je kent jezelf het beste, je weet wat klopt en wat niet klopt
  Neem tijd daarvoor en schep ruimte
  Laat je niet gek praten door de doorgaans negatieve boodschappen van de psychiatrie
  Doe echter geen dingen waar je van ontregeld
  One step at the time
  Pastoraal werk heeft voor mij echt het verschil gemaakt
  Kennis van en vertrouwen in mezelf ook
  Ik heb voor dit moment in mijn leven een christenpsycholoog gevonden, met wie ik een klik heb, indien nodig maak ik daar gebruik van. Het mooie is, dat hij niet volgens de hokjes/labels en systemen werkt.

  Add is niet officieel bij me vastgesteld daar voel ik geen behoefte toe

 2. Jos Raaphorst

  Echt een verhaal en inzichten vanuit haar eigen beleving!

 3. Norma

  Voor de handigen voorbeeld helaas roos. Zou graag advies willen hoe nu verder na een verkeerde diagnose en pillen.
  Hoe heb jij dat gedaan ?
  Therapie? Welke?
  Steun van de overheid?
  Zoveel meer samenhangende vragen Roos ik heb hulp nodig🙏😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *