Main content

Afgelopen week kwam er geen inspiratie. Ik bedacht me dat het wel zou komen, maar het was er niet. De tijd ontbrak ook. Dus kans om spontaan iets moois te ontvangen in mijn associatieve hoofd was er ook niet echt.

Ik was vooral druk doende deze week. In plaats van de ‘vrije ruimte’ waren er veel momenten van ‘de goede beweging’. Ik bewoog me met een inspirerend verhaal op een podium in Utrecht ; ik stapte een leslokaal in met mooie mensen; op weg naar huis fietste ik tevreden in een mooie avondzon; in een training voor FACT-medewerkers, politieagenten en overgevlogen Engelsen zag ik passie en commitment. Genoeg ervaringen om over te kunnen schrijven, maar niets kwam er tevoorschijn afgelopen dagen. Misschien omdat het met al deze bewegingen wat veel was?

‘Niets’ is iets lastigs. Veel mensen kunnen niet zo goed omgaan met ‘niets’.

Niets doen? Huh nee, dat verveelt. Niets terug doen, als iemand iets vervelends tegen je zegt of doet? Bijna onmogelijk. Niets voelen? Ja, dat schijnen we te kunnen. Met andere woorden: Een leegte is maar zelden gunstig en moet vooral gevuld worden en snel weer opgevuld zijn. Consumeren noemen we dat en een groot deel van onze economie is er op gebaseerd. Consuminderen werd een wat nietsige tegenbeweging.

‘Nietsnut’ als scheldwoord kennen we allemaal, toch? Zo ook geeft niets op je bankrekening geen fijn gevoel. Of na een compliment even iets nietsigs aan tijd inbouwen, hoe moeilijk is dat?
Of een stilte in een gesprek… hoe lang mag dat er zijn?

De mooiste muzieknummers hebben vaak een perfect getimed moment van niets. Op de een of andere manier zet dat kracht bij

Tussen al het geluid is daar ineens dat krachtige prachtige niets. “Wie niets heeft, heeft niets te verliezen.” Of: “Ik heb niets te vrezen“, dat vind ik mooie zinnen.
Met lege handen thuiskomen“, is weer iets dat minder rooskleurig klinkt. Daarentegen is zonder oordeel luisteren, weer heel positief: Ik zie je en er is niets waarop ik je veroordeel. Oftewel, er speelt niets tussen ons.

Wat is ‘niets’ voor jou?

Niets is er in vele vormen en gedaanten. Niets kan alle kanten met je op. Niets is veelomvattend. Afgelopen week kwam er bij mij dus even niets. En daar is alles mee gezegd.

 

Jeroen Zwaal is ervaringsdeskundig docent bij Howie the Harp. Hij maakte vijf psychoses mee in zijn leven, die hem steeds een stukje dichterbij hemzelf brachten. Jeroen is getrouwd en heeft een dochter.

Meer lezen van Jeroen?

 • Via deze link vind je een overzicht van Jeroen zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.
 • Via deze link vind je alle blogs die Jeroen Zwaal schreef voor PsychoseNet.

Heb je zelf een vraag aan een PsychoseNet expert?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Niets. Nadat. Niente. Nothing.
  Weet je wat ik eng vind?
  Niets te doen hebben.
  Een lege agenda die nergens toe inspireert.
  Ik heb sinds vorige week een sabbatical omdat ik me veel te druk had gemaakt. Te druk met inspannen, te druk met ontspannen.
  En nu?
  Druk met niets. Ik kan gewoon niet niets doen en aan niets denken.
  Nog elf weken te gaan…..

 2. Feli Jeroen, je opperste meditatie doel bereikt. Het niets en geen inspi. Wow. Mooi man. Dat associatieve kan ik niet stil leggen en pik alles op met de senses en laadt dan op daarvan. best naar en zeker met meer dan 42 jaar barstende hoofdpijnen en zenuwpijnen en wat geestelijk gedoe op niveaus.
  Ben gewoon jaloers op je, maar dat ken ik niet, jaloezie dan zeg ik: I envie you.
  Weetje, “ze” zeggen assiocieren kan je leren. Dat is niet zo. Zitten veel voorstadia in en prijs degene die dat stil kunnen leggen of overkomt, best goed je stierlijk vervelen en tot niets komen.
  De writersblock kwam niet lees ik. Je blogt er op los.
  Weet van me eigen dat ik niets te zeggen heb, en je mag het negeren (naar woord voor mensen) maar wilde het graag droppen onder je blog. Want ik spui ook graag over me tekortkomingen.
  Ga zo door en keep up the good word en work!! my support so far.

  Geniet ervan en geniet er nog even na van…

  Groet, esther

  1. Fijne woorden Esther, daardoor inderdaad weer even nagenieten. Dank voor de support, die kan ik goed gebruiken voor het schrijven van teksten voor de site. Het gaat niet altijd zo soepel. 🙂

 3. Beste Jeroen,
  Je schrijft dat er ‘niets’ kwam, maar er kwam toch iets, je schreef een blogje over ‘niets’, ofwel je schreef ‘iets’ over ‘niets’. Helemaal niets bestaat niet, er is altijd iets, alleen al je gedachte dat er ‘niets’ is. Niets is altijd contextgebonden (relationeel niets): je denkt aan iets, of niets (maar daar denk je dan aan..), er is niets meer in mijn tas, (jawel: lucht), ik heb niets met hem (geen contact, ook een vorm van contact), na de dood is er niets (tja, daar valt geen uitspraak over te doen..)

  1. Inderdaad Henk, door het ‘Niets’ te accepteren, kon ik het aannemen en daar weer over schrijven. En daarmee had ik toch weer ‘iets’. Het niets heeft een mooie functie. Vanuit opstellingen spreekt men van het lege midden. De ruimte, de bron van collectieve wijsheid, die ontstaat zodra verbindingen opnieuw worden gemaakt.

 4. Was Niets niet gelijk aan het Nirvana (letterlijk: “windstil”) ? Dus bij deze wens ik je meer Niets toe. Maar dan wel zonder die lastige ego-afwegingen dat het toch Iets moet zijn :-).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *