flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
KASSA - Stoppen met antidepressiva kan vaak veel goedkoper * PsychoseNet

Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

KASSA – Stoppen met antidepressiva kan vaak veel goedkoper

Nieuws - Kassa over taperingstrips

Stoppen met antidepressiva kan vaak veel goedkoper, blijkt uit onderzoek van Kassa. Als verzekeraars afbouwen in verpakkingen per dag gaan vergoeden, is dat niet alleen beter voor de patiënt, maar kan het ook veel kosten besparen.

Nu willen verzekeraars alleen afbouwen per week vergoeden. Maar dat is volgens hoogleraar psychiatrie Jim van Os geen geschikte optie voor patiënten die moeite hebben met afbouwen.

Afbouwmedicatie met dagelijkse stappen is op dit moment verkrijgbaar in zogeheten taperingstrips

Een taperingstrip is ‘medicatie op rol’ voor een periode van 28 dagen waarmee de dagelijkse dosis van een medicijn in 28 dagen geleidelijk een stuk wordt verlaagd.

Jim van Os, hoogleraar psychiatrie en voorzitter van de Divisie Hersenen van het UMC Utrecht is betrokken bij het onderzoek naar de taperingstrips.

Verzekeraars vergoeden vaak echter alleen afbouwen per week

Dat schema is gebaseerd op wetenschappelijke theorie, maar voor de effectiviteit is geen bewijs. Dat is er wel voor de dagelijkse afbouw met taperingstrips. Hoogleraar Van Os is betrokken bij inmiddels drie gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken naar taperingstrips en vertelt er meer over dit onderwerp in deze aflevering van KASSA.

Meer weten?

Check dan deze pagina van Kassa


BNNVARA – Kassa. Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws.

Ken je onze 33 tips om je medicatie af te bouwen al?

Meer weten over de taperingstrips?

Gerelateerd

Meer over

Lees ook