Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Onderzoek zelfmanagement van stress en slaap; deelnemers gezocht

actueel - zelfmanagement van stress en slaap

Over het onderzoek zelfmanagement van stress en slaap. Stress en slaapproblemen kunnen veel gezondheidsproblemen veroorzaken.

Er zijn in Nederland veel mensen met deze (psychische) stoornissen, waardoor het lastig is om voor iedereen een passende behandeling te vinden en te geven. We zijn daarom op zoek naar een nieuwe manier om mensen zelf meer grip op hun burn-out en/of psychische stoornis te geven en herstel te bevorderen. Een digitaal hulpmiddel zoals VRelax zou hierbij kunnen helpen. VRelax biedt de bijzondere mogelijkheid om met een VR bril spanning en angst te verminderen.

Onderzoek zelfmanagement van stress en slaap:

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken wat het effect is van het toevoegen van VRelax aan gebruikelijke zorg.

Wat is Virtual Reality?

Virtual Reality, letterlijk een virtuele wereld, is een methode waarbij met behulp van een computer een virtuele wereld gemaakt wordt. In deze “wereld” kunt u omgevingen bekijken die u ook in het dagelijks leven zou tegen kunnen komen, bijvoorbeeld een ondergaande zon vanaf het strand bekijken of zwemmen met dolfijnen. Door de VR bril kunt u alle kanten op kijken. U kunt in elke omgeving rondkijken door met uw hoofd te bewegen, het beeld beweegt dan mee. Van VR is bekend dat het voor mensen net echt lijkt en het positieve reacties oproept die lijken op reacties in de echte wereld.

Wie kan er meedoen?

U kunt meedoen aan het onderzoek als u:

– Op dit moment een burn-out, angst-, bipolaire, depressieve en/of psychotische stoornis heeft;

– In behandeling bent bij een aangesloten GGZ-instelling of huisartsenpraktijk;

– Last hebt van stress en/of slaapproblemen;

– Ouder bent dan 18 jaar

Wat houdt meedoen in?

Als u besluit mee te doen, zijn er 4 metingen verspreid over 52 weken. Uw afspraken met uw behandelaar zullen tijdens deelname van dit onderzoek gewoon doorgaan.

Het gebruiken van VRelax of ontspanningsoefeningen duurt 6 weken en kan thuis worden uitgevoerd. Tijdens deze 6 weken kunt u optioneel twee weken gebruik maken van polsbanden. Deze polsbanden meten uw hartslag, huidgeleiding en slaap. De eerste meting zal plaatsvinden voordat u begint met het gebruiken van VRelax of ontspanningsoefeningen en de tweede meting na zes weken. Deze twee metingen vinden in het UMCG plaats en bestaan uit:

– Interviews en (online) vragenlijsten;

– Optioneel: Bloed prikken;

– Optioneel: Meting van hartslag, huidgeleiding, bloeddruk en BMI (lengte, gewicht, buikomtrek).

Verder willen we graag na 26 weken en na 52 weken nog een keer kijken hoe het met u gaat. Tijdens deze metingen worden alleen vragenlijsten en interviews afgenomen, waardoor ze online of in het UMCG kunnen plaatsvinden. U mag hierbij de keuze maken.

Meedoen?

Bent u als ggz-instelling, huisartsenpraktijk of deelnemer geïnteresseerd in deelname of in meer informatie, neem dan (vrijblijvend) contact op met één van de onderzoekers via relax-xl@umcg.nl.

Of bekijk het onderzoek online.


Het Team van VRelax onderzoekt de mogelijkheid van Zelfmanagement van stress en slaap .

Meer lezen over stress en slaap?