Main content

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb in mijn leven twee psychosen gehad, en ik vraag me af of langdurige stress een psychose kan veroorzaken.

Daarnaast wilde ik weten of mensen die opgegroeid zijn in een gezin met een laag inkomen een verhoogd risico op psychose hebben.

Bedankt!

Antwoord

Beste R.,

Iedereen is tot op zekere hoogte psychosegevoelig. Het zit bij ons allemaal in de genen, zeg maar.

Psychosegevoeligheid kan aanleiding geven tot een acute psychose als er sprake is van ongunstige omstandigheden zoals trauma's, drugsgebruik, slecht slapen en stress - zeker langdurige ernstige stress.

En wat betreft sociaaleconomische factoren: voor vrijwel alle aandoeningen, psychisch en lichamelijk, geldt dat lagere SES (sociaaleconomische status) een hoger risico met zich meebrengt, dit geldt dus ook voor psychose.

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 12 april 2021
  • Deel deze pagina: