Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

P-Risk zoekt deelnemers – zou jij je genetische risicoscore willen weten?

Psychiatrische aandoeningen ontstaan door een combinatie van erfelijke en ervaringsfactoren. Hierover is steeds meer bekend. In de toekomst kan mogelijk een ‘genetische risicoscore’ berekend worden. Bij zo’n genetische risicoscore wordt met behulp van iemand zijn DNA berekend hoeveel risico iemand loopt op een bepaalde aandoening vergeleken met anderen.

We willen graag onderzoeken hoe familieleden van mensen met een psychische kwetsbaarheid denken over erfelijkheid, risico’s en genetische risicoscores.

Hoe denk jij hierover?

Zou jij bijvoorbeeld zelf je genetische risicoscore willen weten, en waarom wel of niet? En hoe zou dit dan met je besproken moeten worden als je dit wel wilt?

* Ben je 16 jaar of ouder?
* Heb je een naast familielid met een psychosegevoeligheid of een bipolaire stoornis?

Als je beide vragen met JA kunt beantwoorden, kun je meedoen aan een onderzoek naar genetische counseling en genetische risicoscores: de P-RISK studie.

Wat vragen we van je en wat levert het op

Voor het onderzoek zal eenmalig een interview gehouden worden van ongeveer een uur. Je mag zelf kiezen waar dit interview plaats zal vinden (thuis, online of bijvoorbeeld in het UMC Utrecht). Er is voldoende ruimte om ook jouw eigen vragen te stellen over dit onderwerp.

Door mee te doen aan dit onderzoek kun je meer te weten komen over het ontstaan en de risico’s van een psychiatrische aandoening, wat dit voor jou betekent en wat je eventueel zelf kan doen om risico’s te verlagen.


De P-RISK studie zoekt deelnemers. Bij vragen of interesse in deelname aan deze studie kun je contact opnemen met p-risk@umcutrecht.nl.

Meer lezen over dit onderwerp?