Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is manische depressiviteit erfelijk?

Vraag

Ruim dertig jaar geleden kreeg ik een psychose met als diagnose manische depressiviteit. Daarna heb ik nog vele psychoses en depressies gehad. Echter niemand in mijn familie (ouders, broer, zus, opa’s, oma’s, tantes, ooms) hadden/hebben last van manische depressiviteit. Hoe kan dit? Het is toch erfelijk? ik had een enorm stressvol leven voor de eerste psychose.

Antwoord

Bipolaire stemmingsstoornissen zijn niet in alle gevallen familiair en erfelijk. Er zitten grote verschillen tussen de mensen die klachten hebben die passen bij een bipolaire stoornis. Voor de diagnose maakt dat eigenlijk niet zoveel uit, voor de behandeling soms wel, bijvoorbeeld als er iemand in de naaste familie zit met een bipolaire stoornis die opvallend goed op een bepaald medicijn heeft gereageerd. Maar in jouw geval is dat dus niet zo. Misschien spelen de stressfactoren uit het verleden wel een rol bij het ontstaan van de klachten.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 66 jaar
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 april 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook