Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Psychose behandelen zonder medicatie? Interview met Michèle Bijlefeld

Psychose behandelen zonder medicatie- Lees het interview met Michèle Bijlefeld

Is het wenselijk om wettelijk vast te leggen dat mensen met een psychose mogen kiezen voor een behandeling zonder medicatie? Antipsychotica staat in Nederland prominent in de richtlijn voor behandeling van psychoses.

Anders is het gesteld in Noorwegen. Daar bestaat sinds 2015 het recht op niet-medicamenteuze behandeling van psychose. Is het tijd dat Nederland volgt?

Op 6 november wordt hierover van gedachten gewisseld tijdens het Nationale Antipsychotica Debat

Deviant sprak met Michèle Bijlefeld, een van de initiatienemers van het debat.

Michèle Bijlefeld: ‘Er zijn mensen met psychotische klachten die geen medicamenteuze behandeling willen en daar goede redenen voor hebben. Soms is het intuïtief, voelen ze dat het hen ongewenst zou verdoven. Zoals Creatieve mensen die hun inspiratie niet kwijt willen raken bijvoorbeeld. Soms omdat in het verleden gebleken is dat iemand vormen van medicatie niet goed verdraagt.

Als er aanwijzingen zijn dat er evidence based methoden bestaan die passen bij de wens van tal van onze cliënten, die wij tot dusver niet in de praktijk brengen, dan is het aan ons de waarde daarvan te exploreren’.

Lees in het online tijdschrift ‘Deviant’ het interview met Michèle Bijlefeld


Het Nationaal Antipsychotica Debat vindt plaats op 6 november in de Reehorst in Ede en/of online. Inschrijven kan via de website van Sympopna. De oproep van de organisatoren op PsychoseNet lees je hier.