Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

5 fases van psychose

Vraag

Ik heb het filmpje bekeken, maar ik mis de fase van de ontstaans-ontwikkeling. De kindertijd, het beeld wat je van de wereld vormt, hoe je daar mee in conflict kan komen. Het geleefde conflict kan een psychose in uitingsvorm zijn. Karakter, gewetensvorming, en de ervaringen die hun invloed hebben.

Op een gegeven moment (1984) (ben geboren in 1958) durfde ik mensen niet meer aan te kijken, niet wetend of zij door God (het goede) dan wel door de duivel (het kwaad) werden ‘geleefd’ of geïnspireerd. Drugs (LSD) hebben ook invloed gehad in het verhaal. En het heeft (mij) jaren gekost om dit uit mijn geest los te laten. Nu is het weg.

Ik miste het ontstaan in het verhaal. Wanneer men onderkent dat iedereen een psychose kan ervaren, zie ik het niet zozeer als psychosegevoeligheid, als wel een eigenschap van de mens om te overleven. Misschien een reddingsboei! (Want de Geest onderzoekt alle dingen, zelfs de diepten Gods. uit 1 Korintiers 2:10.- uit de Bijbel) Dat neemt ook het stigma weg.

Ik ben benieuwd wat je hier van vindt?

Antwoord

Dank voor je vraag!

Natuurlijk is de ontstaansgeschiedenis en het verhaal dat daarbij hoort heel belangrijk! En bij de vijf fasen van herstel (dus niet van psychose, het gaat om herstel) hoort ook dat je je eigen verhaal leert te maken, en daarbij hoort ook de focus op het ontstaansverhaal.

Dus hoort bij de vijf fasen van herstel!

Bijzonder hoe je dat gedaan hebt, trouwens, dank voor delen!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Jim van Os op 12 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook