Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Aangekomen door zyprexa en abilify

Vraag

Hallo ik heb 2 maand zyprexa 20 mg genomen en 1 maand abilify 20 mg. Nu is alles gestopt, heb er 13 kg bij in 3 maanden tijd.
Hoelang duurt het voor mijn hormonen en stofwisseling terug normaal werken? Deze was door de medicijnen vertraagd.
Ik let op mijn voeding en sport maar krijg er niets van gewicht af.
Ze spreken nu van 60 mg nestrolan om door te slapen maar ben bang hier nog meer gewicht van bij te komen en neem voorlopig zolpiderm.
Graag uw advies.

Antwoord

Beste Mieke,

Gewichtstoename is een vervelende bijwerking van veel psychofarmaca, en dat geldt zeker voor olanzapine (Zyprexa) en in mindere mate aripiprazol (Abilify). Niet iedereen heeft daar evenveel last van, sommigen mensen komen maar een beetje aan, anderen juist heel veel. Het kan best een paar maanden duren voordat je weer op je normale gewicht zit nadat je bent gestopt.

Sporten en gezond eten helpt daarbij, maar dat is natuurlijk goed voor ons allemaal. Ik kan je geen specifiek advies geven over de keuze voor slaapmedicatie. Trazodon (Nestrolan) is een antidepressief middel dat in lagere dosering ook als slaapverbeterend middel wordt gebruikt. Gewichtstoename is bij trazodon een minder groot probleem dan bij olanzapine.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

abilify
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook