Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik ben begin dit jaar twee weken opgenomen geweest vanwege een psychose. Ik had en heb ritme, structuur en sociale contacten. Alles wat wordt aangeraden. Ik heb mijn medicatie bijna afgebouwd. Dat gaat ook goed.

Ik heb drie keer eerder een psychose gehad. Ik wist toen wat de triggers waren en heb daar wat mee gedaan. Deze keer weet ik het niet. Daar heb ik moeite mee, zeker omdat het erger was dan de vorige keren.

Is het een kwestie van accepteren of toch verder onderzoeken?

Bij voorbaat dank!

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je vraag en je dilemma.

Het beloop van mentale variatie is niet 100% te voorspellen maar wel in belangrijke mate. Niet altijd is duidelijk wat de trigger was, soms is het stochastisch (toeval).

Wat je het beste kunt doen is het meenemen in de bagage van het leven, en blijven werken aan je weerbaarheid. Werken aan je weerbaarheid is belangrijker dan 100% zeker weten wat de trigger was - omdat dat soms gewoon niet duidelijk is. En wat wel zeker is: hoe meer je werkt aan je weerbaarheid, des te minder frequent er psychotische episoden zullen zijn.

Dus ik zou meer vanuit die filosofie werken, en ik ben zeker dat dat al een enorm verschil heeft gemaakt. Natuurlijk is het heel teleurstellend als er toch weer een episode is, maar waarschijnlijk is het beloop tot nu toe relatief gunstig geweest DANKZIJ al je inspanningen.

Het lijkt erop dat onderliggend een bepaalde stemmingsgevoeligheid een rol speelt, die zich onder andere manifesteert op het niveau van psychose. Dit zou je misschien nog nader kunnen exploreren. Ook kun je kijken naar dingen als je zelfgevoel, eventuele trauma's, psychische dynamieken in hoe je over jezelf denkt en relaties met anderen, bronnen van stress, etc. Soms kan dat de mentale weerbaarheid verder versterken.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 29 augustus 2021
  • Deel deze pagina: