Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Vlinder

Vlinder (pseudoniem) is 50 jaar, getrouwd en moeder. Na een jarenlange strijd zowel in als mét de psychiatrie heeft ze een bestaan opgebouwd en heeft ze leren omgaan met het leven.

De weg naar heling – omgaan met je kwetsbaarheid

Omgaan met je kwetsbaarheid, hoe doe je dat? Vlinder beschrijft welke keuzes ze heeft gemaakt om haar leven te veranderen.

Omgaan met je kwetsbaarheid. Vlinder vertelt over haar herstel, wat haar heeft geholpen en wat niet. Ze voelt zich nu in balans met haar kwetsbaarheid én kracht. “Ik heb geleerd dat ik sterker ben dan mijn emoties, dat ik niet boos hoef te worden, dat niet mijn emoties, maar dat IK bepaal hoe ik me gedraag”.

In de loop van de jaren heb ik geleerd om erg goed met mijzelf te leren omgaan,  mijzelf leren kennen, durven zien waar mijn valkuilen liggen én vooral ook mijn kracht durven zien.

Je kracht vinden gaat vaak gepaard met onder ogen zien waar je duistere kant ligt

Tenminste dat is mijn ervaring. Ik heb geleerd dat je leven één grote spiegel is, die je via andere mensen laat zien waar je nog wat los mag laten. Maar vergeet ook niet de schatten in anderen te zien en die te waarderen!!! Inzien dat je emoties,  gedachten én gedrag maar één deel zijn van je, en dat je meer bent dan dat wat je denkt, doet of voelt.

Ik heb geleerd dat ik sterker ben dan mijn emoties, dat ik niet boos hoef te worden, dat niet mijn emoties,  maar dat IK bepaal hoe ik me gedraag. Ik heb mijn lichaam leren kennen en herkennen. Je lijf verteld je zo ontzettend veel. Ik ben mijn klachten hoe klein ze ook waren, via een holistische manier gaan bekijken. Ik heb geleerd te luisteren, zoeken naar een balans in mezelf, naar waar teveel energie zit of te weinig. Leren voelen dat, als er kramp ontstaat, ik het beter los kan laten.

Ik heb geleerd dat onderdrukken van gevoelens of gedachten juist alleen maar averechts werkt, maar door ze te herkennen en te erkennen ze hanteerbaarder worden. Ik heb geleerd dat overtuigingen, die iedereen opbouwt in z’n leven, je gigantisch in de weg kunnen zitten. Ik heb manieren gevonden ze los te laten en ze door positieve overtuigingen te vervangen.

Mijn grootste schat is geweest toen ik een paar jaar terug bungelend aan een draadje inzag dat ik ontzettend veel last had van oude pijn en emoties

Ik kwam via via in contact met een methode, die mij grotendeels verlost heeft van pijn, verdriet maar vooral overtuigingen. Ik zeg grotendeel, want je kan nooit verwachten dat je nergens meer tegen aan loopt, het leven zelf zal je ook helpen. De methode die ik hanteer leert je, heel basic, kijken naar datgene wat je plaagt, om het zonder verhaal los te laten. Het dient niet meer. Deze erkende therapeuten zijn in heel Nederland te vinden. Ik heb het geluk gehad één van de meest geweldige mensen ooit te hebben getroffen  maar al deze therapeuten staan op een zodanige wijze in het leven dat ze ook echt de moeite waard zullen zijn.

Ik heb ook geleerd dat we onderdeel zijn van een groot geheel, dat er zo veel meer is, dat we maar van een fractie gebruik maken van alle hulp en ondersteuning die er is. Via meditatie, verstilling en bewustwording kan er zoveel moois op je pad komen,  the sky is the limit! Ik heb dit echt mogen ervaren!

Ik heb geleerd dat, als mijn hoofd te vol raakt en begint te ‘knetteren’ en het met een ademhalingsoefening niet meer lukt, de natuur mij kan helpen

Even een flinke wandeling maken (evt. in de natuur) neutraliseert en zuivert ook. Ik heb geleerd om zelf een stap terug te doen, en soms zelfs op de rem te trappen als her leven mij te snel afgaat. Ik heb geleerd dat matig sporten je lichaam en geest helpt,  het laat de cortisol weer zakken, het stresshormoon wat bij menig mens, en helemaal in de psychiatrie, zo torenhoog is dat het je moe en uitgeput , en soms zelfs echt ziek maakt.

Nu lijkt het misschien net alsof ik echt herboren ben, of als een soort westerse Dali Lama door het leven wandel,  maar dat is niet het beeld wat ik wil geven en wat ook absoluut niet reëel is. Geregeld kom ik mezelf nog tegen, worstel ik met een vol hoofd, of ben extreem moe. Ik heb echter geleerd alles hanteerbaar te maken, dat het niet meer groter wordt dan mijzelf, of dat ik aankan. Dát is voor mij echt het mooiste wat ooit heb kunnen dromen: zelf de regie hebben en houden,  puur door dicht bij mezelf te blijven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *