Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb jij kennis over ADD bij vrouwen?

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb overgangsklachten en vraag me af of er ook sprake is van ADD. Het schijnt bij vrouwen nogal moeilijk te zijn om ADD vast te stellen. Heb jij hier kennis over?

Helaas heb ik de afgelopen maanden twee keer een psychose gehad na 6 jaar psychosevrij geweest te zijn.

Zou ik wellicht bij jou in behandeling kunnen (ook al is het op afstand)?

Ik probeer achter me te laten wat er allemaal gebeurd is. Ik hoop niet dat de overgang ervoor gaat zorgen dat ik nog meer problemen ga krijgen.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Hey F.,

Dank voor je bericht. Als de overgang een rol speelt is dat tegenwoordig best goed te managen door gynaecoloog/huisarts, er zijn geneesmiddelen die daartoe ingezet kunnen worden.

Het is erg belangrijk bij psychische problematiek om niet te denken in diagnosen want die zeggen niets. ADD zegt ook heel weinig – het is beter om te beschrijven waar je last van hebt en dan vervolgens kijken naar opties die daar mogelijk invloed op kunnen hebben.

Meestal is de beste aanpak bij psychische problematiek om jezelf te ’trainen’ om zoveel mogelijk een leven te hebben ondanks de klachten. Dit gaat meestal met kleine stapjes en concrete uitdagingen, en dingen als meditatie, lichaamsgericht werken, kijken naar trauma’s en dat soort dingen.

De overgang moet weer apart bekeken worden – je kunt medicaties proberen en kijken of het uitmaakt.

Er zijn geen ‘specialisten’ die precies weten hoe het zit met dingen als ‘ADD’ en overgang omdat ieder mens zijn psychisch lijden op een heel andere manier beleeft. Dus mijn advies is om het niet al te zeer medisch aan te vliegen.

Overigens is de vraag inderdaad waarom je twee keer een psychotische doorbraak kreeg. Is het wellicht stemmingsgerelateerd? Speelts onderliggende bipolaire stemmingsgevoeligheid?

Helaas is behandeling op afstand geen goed idee – het werkt niet en UMC Utrecht is een tertiair behandelcentrum, geen reguliere ggz. Er zit niets anders op dan de eigen ggz trainen om het goede te doen.

Maar je kunt hier altijd terecht voor advies en ook op onze chat kunnen we je advies geven!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 19 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

overgang
Psychosegevoeligheid

Lees ook