Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik ben een jongen van 19 jaar en onlangs uit behandeling gegaan bij de GGZ door hun onprofessionele gedrag. Nu blijkt dat ik mijn rijbewijs niet kan halen als ik niet in behandeling ben.

  1. Is er een manier om dit te omzeilen?
  2. Waar kan ik heen buiten de GGZ waar kennis is van de bipolaire stoornis?
  3. Moet ik altijd medicijnen slikken, ook als ik niet in een manie zit?
  4. Kan je je net zo goed voelen als in een manie terwijl je niet manisch bent?
  5. Wat is het beste advies dat u kunt geven voor iemand met een bipolaire stoornis?

Alvast bedankt voor uw antwoorden.

Antwoord

Beste E.,

Het is spijtig dat je kennelijk negatieve ervaringen hebt met eerdere behandeling bij een GGZ-instelling. Maar het zou toch ook jammer zijn als je 'de GGZ' als één ding beschouwt en er dus nooit meer gebruik van zou willen of kunnen maken. Een behandeling wordt gedaan door een persoon, en niet door 'de GGZ', en ik hoop dat als dat nodig zou zijn, je toch iemand vindt die jou begrijpt en verder kan helpen. Dat kan natuurlijk ook een vrijgevestigd psychiater of psycholoog zijn, hoewel die in geval van crisis (zoals bij een ernstige depressie of manie) vaak toch ook tijdelijk een beroep doet op de lokale GGZ-instelling.

Een bipolaire stemmingsstoornis heeft vele uitingen en of jij medicijnen nodig hebt als je niet manisch bent kan ik natuurlijk niet beoordelen, dat hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af. Vaak worden medicijnen preventief gegeven als er al meerdere stemmingsepisoden zijn geweest en er dus een aanzienlijke kans op herhaling is, met alle gevolgen van dien.

Je goed voelen is iets anders dan manisch zijn. Bij een manie verlies je de controle over je gevoel en je gedrag, en achteraf gezien is een manie meestal helemaal niet fijn. Ook met een stemmingsstoornis kun je natuurlijk gewoon blij en verdrietig zijn. Mijn advies aan iemand met een bipolaire stemmingsstoornis is om in elk geval in je naaste vertrouwde omgeving iemand te zoeken met wie je hierover kan praten, en die ook eerlijk tegen je kan zeggen als je de greep op jezelf lijkt te verliezen, zoals bij een manie. Ook een goed contact met je huisarts als centrale hulpverlener is van belang. Die kan je misschien ook adviseren over de mogelijkheden in de hulpverlening.

Over rijbevoegdheid bij psychische aandoeningen en medicijngebruik zijn regels opgesteld (zie bijvoorbeeld: https://www.cbr.nl/nl/over-het-cbr/over/laatste-nieuws/nieuws/versoepeling-rijbewijsregels.htm).

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 december 2021
  • Deel deze pagina: