Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Leestijd 2 minuten

Rijbewijskeuring onder de loep

Rijbewijskeuring onder de loep

Helaas heeft een fanatieke psychiater jaren geleden gemeend dat Fleur zicht moest melden bij het CBR om haar rijgeschiktheid te beoordelen. In deze blog schrijft ze over de oneerlijkheden van zo’n keuring als je een psychische kwetsbaarheid hebt.

Natuurlijk moet je niet gaan rijden tijdens een psychose, maar in mijn geval, zoals ik ze had, waren ze van korte duur met geen restverschijnselen. Dus na een paar weken alweer prima in staat tot deelnemen aan het verkeer.

Nu zit ik, tot mijn grote verdriet, aan de keuring eens per vijf jaar vast. En dit jaar is dat weer het geval.

Daar waar je het verleden het verleden wilt laten, werkt deze keuring er niet aan mee

En gaat echt ten koste van mijn levensgeluk, want alles wordt hierdoor weer opgerakeld. Foutieve diagnoses etc.

Ik heb een opzichzelfstaande psychosegevoeligheid (tgv een zeer traumatische jeugd dat wel), daarin ligt niks ten grondslag.

En lezers ik wil jullie bemoedigen: ‘als het goed is ken je jezelf het beste, laat je niks aanpraten.

En bedenk bijvoorbeeld ook dat psychiaters vanuit een autistische bril kunnen kijken. Ik denk zelf dat er daar nogal wat van rondlopen. Vanuit wat voor motieven zijn zij de studie gaan doen, vraag ik me af.

Ik ben al jaren psychosevrij en er is me veel aan gelegen dit zo te houden: zo stressvrij mogelijk leven, werken onder mijn niveau.

Voor een rijbewijskeuring dien je eerst een gezondheidsverklaring in te vullen en op te sturen

In eenzelfde vraag wordt genoemd ‘psychose‘ en ‘schizofrenie‘. Dat is al wat er mis mee is. En je krijgt een vraag of een arts ooit een bipolaire stoornis heeft vastgesteld.

Daar ga je al. Dat is in mijn geval wel het geval geweest, maar is er door mijn huisarts gelukkig ook weer uitgehaald. HSP (hooggevoeligheid) is wat anders dan bipolair!

Ik heb die vraag dan ook met nee beantwoord, maar als je dan bij afronding de vraag krijgt of je alles naar waarheid hebt ingevuld. Tja wat is waarheid hé? In mijn optiek is dat recht doen aan een persoon!

De gezondheidsverklaring laat geen ruimte voor opmerkingen

Dat is wat er ook mis mee is.

Bipolair was mijn moeder, maar dat betekent niet dat ik dat ben. Al kan de psychiatrie wel zo redeneren. Vijf jaar geleden toen ik gekeurd werd door een psychiater meende zij even in een uurtje tijd dat ik stemmingsstoornis had.

Nou ben ik HSP, maar dat is geen stoornis

En zo’n gesprek valt niet mee hoor. Het er weer moeten hebben over wat je achter je wilt laten. En btw bellen naar het CBR kost je een vermogen!

De oneerlijkheid is ook dat je pas van de keuringen afkomt als je, geloof ik, tien jaar geen medicatie meer neemt en psychosevrij bent

Ik ben ook al jaren psychosevrij, maar neem ter voorkoming daarvan een kleine onderhoudsdosering. Deze medicatie hebben alleen de eerste paar dagen invloed op het verkeer, dus daar heb ik allang geen last meer van. Voor mijn werk heb ik in ieder geval mijn rijbewijs hard nodig!


Fleur (46 ) werkt met mensen met psychische problemen al dan niet met verslaving, daklozen en soms jeugdigen. Gelukkig was en is ze zelf weerbaar en wil zeker andere gedupeerden van de psychiatrie aanmoedigen dit ook te zijn. Want: ‘Je kent jezelf het beste! Herinner je wie je was!’

Meer informatie:

Reacties

Eén reactie op “Rijbewijskeuring onder de loep”

  1. Peter. Konings

    De hele rijbewijskeuring stelt niets voor, 1 maand geleden keuring voor rijbewijs keuring 75 jaar. Eerst gezondheidsverklaring kosten €35.
    Twee weken wachten toen bericht cbr dat ik me kon laten keuren ,afspr gemaakt bij keuringsarts.
    Dit is een lachertje, vragen: bent u gezond mijn antw is ja en zij schrijft op ja, bewegen al uw ledematen mijn antw ja, zij schrijft ja, volgende vraag kunt u goed zien, mijn antw, ja en zij vult in ja, daarna afrekenen €50, kassa
    Mevr de keuringsarts verteld me dat ik over 2 weken rijbewijs kan halen bij gemeente wederom kassa €45 dat is in totaal €130 euro voor werk dat een kind van 10 jaar ook zou kunnen doen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *