Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Heeft u advies hoe ik het beste lorazepam kan afbouwen?

Vraag

Hallo Peter,

Ik wil graag lorazepam afbouwen.

Ik slik nu vier weken één tot twee tabletten van 1 mg op een dag.

Ik wil er graag vanaf, zou u mij kunnen helpen?

Antwoord

Beste K.,

Je gebruikt sinds vier weken lorazepam en wilt daarmee stoppen.

De beste manier om dat te doen is om geleidelijk af te bouwen met behulp van afbouwmedicatie (taperingstrips). Met de standaard medicatie die apothekers leveren is verantwoord afbouwen in de praktijk niet goed mogelijk. Dat komt doordat de farmaceutische bedrijven die psychofarmaca op de markt hebben gebracht niet de doseringen leveren die voor verantwoord afbouwen nodig zijn. Informatie over het voorschrijven hiervan, vind je onder dit antwoord.

Omdat je lorazepam nog niet heel lang gebruikt, hoeft het afbouwen hiervan voor jou hopelijk niet heel lang te duren. Maar helemaal zeker kun je dat van tevoren niet weten omdat dat voor iedereen anders is, kan dat niet goed worden voorspeld.

Je zou in jouw geval voor het afbouwen uit kunnen gaan van een afbouwschema van 28 dagen, met behulp van één taperingstrip. Zolang daarmee alles goed blijft gaan kun je doorgaan met afbouwen. Als het een beetje meezit, ben je hopelijk na een maand van je lorazepam af.

Het kan ook zijn dat die ene maand voor jou te kort is. Als dat zo is merk je dat doordat je tijdens het afbouwen klachten krijgt, of doordat klachten die je misschien al had, maar je nog goed mee kon leven, plotseling erger worden. GA DAN NIET VERDER MET AFBOUWEN! Want als je dat doet zullen je klachten vrijwel zeker alleen maar erger worden. Neem contact op met je behandelaar en bespreek of het nodig is om jouw afbouwschema aan te passen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een langzamer afbouwschema, of door een tijdje op dezelfde dosis te blijven en daarna langzamer verder te gaan met afbouwen.

Het kan ook zijn dat er misschien iets anders nodig is. Dit zijn dingen die je niet van tevoren kunt weten en die je daarom op dat moment met je behandelaar moet bespreken. Samen beslissen is hierbij heel belangrijk.

Als blijkt dat die ene maand voor jou tekort is en dat je langer over het afbouwen moet doen dan is dat niet erg. Het is veel beter om langzamer en goed af te bouwen, dan te snel waardoor het afbouwen mislukt.

Om op tijd te merken dat het afbouwen te snel voor je gaat kun je het zelfmonitoringformulier invullen dat bij iedere taperingstrip zit. Dat gaat heel makkelijk en kost weinig tijd. Als je dat doet, help je zowel jezelf als je behandelaar om op tijd te zijn om het afbouwschema aan te passen als dat nodig is. Zo voorkom je problemen.

Ik raad je wel aan om voor je met afbouwen begint ervoor te zorgen dat je nog meer één keer per dag lorazepam inneemt. Als je op de ene dag 1x inneemt en de andere dag 2x, dan maak je het voor jezelf namelijk heel moeilijk om verantwoord en veilig te kunnen stoppen.

Ik hoop dat dit antwoord duidelijk is. Bespreek het met je behandelaar, dan hoop ik dat jullie er samen uitkomen en dat je zonder veel problemen met je lorazepam zult kunnen stoppen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Heb je ook een vraag? 

Stel jouw vraag aan de experts van het PsychoseNet eSpreekuur. Gratis en anoniem.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 20 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
afbouwen medicatie
Lorazepam
Medicatie

Lees ook