Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat adviseer jij qua afbouw en therapie voor mijn dochter?

Vraag

Beste Jim,

Mijn dochter (20 jaar) gebruikt nu een half jaar Zyprexa. Ze is begonnen met 5 mg en neemt nu 10 mg.

Ze wil afbouwen vanwege vervelende bijwerkingen. Ik wil dat ze dit zo geleidelijk mogelijk doet en zou graag willen dat ze meer actieve therapie krijgt. Momenteel heeft ze slechts een uurtje ‘praattherapie’ in de week.

Wat kun je mij vanuit jouw ervaring aanraden qua afbouw en therapie?

Dank en vriendelijke groet.

Antwoord

Beste K.,

Als je dochter gemotiveerd is, is vaak de beste therapie een vorm van activatie die voorziet in iets doen met andere mensen. Kan sport zijn, kan WRAP-cursus zijn op een herstelacademie, kan vrijwilligerswerk zijn, kan een meditatiegroep zijn, kan biodanza zijn, of diergeleide therapie…. Ook kun je kijken of je een individuele herstelcoach kunt krijgen via de Wmo in je gemeente.

De afbouw is altijd persoonlijk. Je kunt bijvoorbeeld vrij snel van 10 naar 5 mg in bijvoorbeeld een stap van 2.5 mg maand één en dan 2.5 mg maand twee, om vervolgens met een taperingstrip in drie maanden verder hyperbool af te bouwen.

Zie onze 33 tips voor het afbouwen van medicatie.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 17 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Hulp & Herstel
Medicatie
therapie

Lees ook