Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kunt u advies geven over afbouw antidepressiva of een ander middel?

Vraag

Geachte heer Kupka,

Ik gebruik een half tablet fluvoxamine en ‘s avonds een half tablet mirtazapine vanwege angst en paniek en slaapproblemen. Ook heb ik in het verleden twee keer een depressie gehad.

Inmiddels gaat het beter en wil ik afbouwen. Ook omdat de SSRI seksuele bijwerkingen geeft. Ik word ’s ochtends ook steeds suf en down wakker.

Graag zou ik advies willen over afbouw of een ander middel.

Met vriendelijke groet,

W.

Antwoord

Beste W.,

Zoals je weet kunnen we via PsychoseNet geen persoonlijke behandeladviezen geven, dus ik geef meer een antwoord in het algemeen.

Het afbouwen van een antidepressivum, zeker na vele jaren gebruik, moet geleidelijk gebeuren. Enerzijds om onttrekkingsverschijnselen te voorkomen of beperken, anderzijds om te weten of je daarna al dan niet de oude klachten terugkrijgt.

Als het gaat om seksuele bijwerkingen dan is fluvoxamine waarschijnlijk de oorzaak daarvan. Als het gaat om sufheid bij ontwaken, zou ik dat eerder aan mirtazapine toeschrijven.

Hoe dan ook: afbouwen doe je met één middel tegelijk en altijd geleidelijk, en bij voorkeur onder begeleiding van een arts. Neem de tijd daarvoor. De meest geleidelijke weg loopt via taperingstrips.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 7 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antidepressiva
Medicatie

Lees ook