Main content

Vraag

Beste heer Groot,

Ik heb heel geleidelijk mijn quetiapine afgebouwd. Ik neem sinds vijf dagen helemaal niks meer. Slapen gaat moeizaam, maar ik denk dat dat wel goed komt.

Echter heb ik heel veel last van jeuk. Vooral op mijn armen en handen.

Hebben meer mensen dat als ze quetiapine hebben afgebouwd en zo ja, hoelang kan dat duren?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste O.,

Wat je me vraagt is: kan (te snel) stoppen met quetiapine tot jeuk leiden? Mijn antwoord is dat ik dat niet met zekerheid kan zeggen. Onttrekkingsverschijnselen door (te snel) stoppen met een geneesmiddel kunnen leiden tot allerhande uiteenlopende klachten, en misschien ook tot jeuk. Maar het kan misschien ook gewoon ongelukkig toeval zijn dat je juist nu last hebt van die jeuk.

De kans dat die jeuk een gevolg is van het stoppen met quetiapine lijkt me groter als je daarnaast ook nog andere klachten hebt die na het stoppen erger zijn geworden. Je noemt zelf dat slapen voor jou nu lastig is, alleen is voor mij niet duidelijk of dat pas is ontstaan tijdens en/of na het stoppen of dat je daar eerder ook al last van had.

Praktisch gezien is er een eenvoudige manier om te onderzoeken of je op dit moment last hebt van onttrekkingsverschijnselen die bij jou leiden tot jeuk en slaapproblemen. Je moet daarvoor - in goed overleg met je behandelaar - weer een heel lage dosering quetiapine gaan gebruiken. Uit de praktijk is gebleken dat zo'n hele lage dosering vaak al voldoende is om onttrekkingsverschijnselen weer snel te laten verdwijnen. Of dat bij jou ook zal gebeuren moet je afwachten. Maar als je klachten door zo'n lage dosis snel minder worden dan weet je vrijwel zeker dat de klachten zijn ontstaan door te snel stoppen met quetiapine.

En dan weet je ook wat je moet doen om veilig en verantwoord met je quetiapine te stoppen. Je moet dan eerst een tijdje op die lage dosering blijven om je lichaam daaraan te laten wennen. Dan kun je na een tijdje, als je zelf het gevoel hebt dat je je daar sterk genoeg voor voelt, alsnog vanaf die lage dosis je quetiapine geleidelijk gaan afbouwen. Als je hiervoor voldoende tijd neemt dan kun je op deze manier hopelijk veilig helemaal stoppen, zonder dat je opnieuw last krijgt van onttrekkingsverschijnselen.

Voor zo'n lage dosering quetiapine kan je behandelaar een stabilisatiestrip aan jou voorschrijven en voor het geleidelijk afbouwen van die lage dosis daarna taperingstrips. Met de doseringen die farmaceutische bedrijven standaard leveren is dit allemaal niet mogelijk, omdat de laagste doseringen die worden geleverd daarvoor te hoog zijn.

SAMENVATTEND: zekerheid over de jeuk waar je nu last van hebt kan ik niet geven, maar ik hoop dat bovenstaande suggesties je zullen helpen om samen met je behandelaar een oplossing voor je huidige klachten te vinden.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 14 september 2020
  • Deel deze pagina: