Main content

Vraag

Geachte Peter Groot,

Ik heb jaren Sinequan geslikt. Door dit medicijn had ik mijn leven weer op de rit.

Nu is het niet meer verkrijgbaar en zit ik dus zonder. Ik heb overal jeuk, is dit normaal?

Met vriendelijke groet!

Antwoord

Beste P.,

Ik begrijp uit jouw verhaal dat je in één keer met Sinequan (doxepine) bent gestopt omdat het er niet meer is. Is er niet gekeken of het voor jou misschien beter was om eerst een vergelijkbaar medicijn te gaan gebruiken zodat je niet in één keer had moeten stoppen?

De jeuk waar je nu last van hebt is vrijwel zeker een onttrekkingsverschijnsel. Je schrijft niet of je na het stoppen met Sinequan (doxepine) ook nog andere klachten hebt gekregen. Als dat wel zo is dan zijn dat waarschijnlijk ook onttrekkingsverschijnselen. Dat je daar last van hebt laat zien dat je te snel met de Sinequan (doxepine) bent gestopt.

Om snel iets aan die klachten te doen kun je het best zo snel mogelijk weer doxepine gaan gebruiken. De kans is heel groot dat je jeuk dan snel minder wordt en hopelijk weer helemaal verdwijnt. Probleem voor jou is dat dit niet mogelijk is als Sinequan niet meer beschikbaar is.

Het alternatief dat je hebt is om in plaats van Sinequan een vergelijkbaar antidepressivum te gaan slikken, bijvoorbeeld amitriptyline. In de hoop dat ook op die manier snel iets aan je jeuk zal worden gedaan. Als dat lukt en je je weer beter voelt dan kun je daarna, als je wilt stoppen, met je behandelaar bespreken hoe je dat kan gaan doen.

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat je dan in ieder geval niet in één keer moet stoppen, want dan is er een grote kans dat die jeuk en eventueel ook andere klachten weer terug zullen komen. Je moet dan geleidelijk gaan afbouwen, zo langzaam dat je je klachten zoals die jeuk zoveel mogelijk en liefst helemaal kunt voorkomen. Dat kan tegenwoordig met behulp van taperingstrips, die je behandelaar aan jou kan voorschrijven.

Ik hoop dat dit helpt om snel van je jeuk af te komen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 10 juli 2020
Expert Avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden van Peter Groot.

Informatie over afbouwmedicatie:

Taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat, en hoe die kan worden voorgeschreven, is te vinden op www.taperingstrip.nl

Vergoeding van afbouwmedicatie

Hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (DSW, ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie.

  • Deel deze pagina: