Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Afbouwen abilify

Vraag

Ik ben een 37 jarige vrouw en ik heb tien jaar geleden een psychose gehad. Heb daarom fluanxol drie mg gebruikt wat later is opgebouwd naar 5 mg. Ik heb nu een andere psychiater en die heeft me abilify voorgeschreven. Wat een rot middel!

Ik heb nu hevige angsten en het gaat slechter dan ooit. Mijn dag nacht ritme is wel hersteld door dit middel, maar ik wil het liefst afbouwen naar 5 mg. Ik slik nu 20 mg twee maanden nu.

Hoe moet ik dit gaanaanpakken? Mijn psychiater ga ik morgen bellen want ik durf bijna de deur niet meer uit.

Antwoord

Heel vervelend voor je!

Soms moet je een beetje experimenteren met de medicatie en helaas loopt dat niet altijd goed af. Geef je psychiater niet teveel de schuld, want bij sommige mensen werkt abilify juist heel goed.

Het probleem is dat we niet goed kunnen voorspellen hoe een medicament uit gaat pakken bij iemand.

Voor afbouwen geldt: niet te snel en vooral langzaam afbouwen aan het einde (veel denken mensen dat je aan het einde juist sneller kunt afbouwen). Het gaat erom dat je zgn. hyperbolisch afbouwt.

Als je alleen afbouwt en niet een ander middel gaat proberen in plaats van de abilify, kun je afbouwen op basis van bv. 10%-20% afbouw elke week, eventueel met een taperingstrip.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Jim van Os op 2 september 2019

Gerelateerd

Meer over

abilify
Bijwerkingen

Lees ook