Main content

Vraag

Ik slik al jaren geregeld oxazepam (ongeveer 10 per maand) en ongeveer sinds een jaar drie keer per dag 10 mg, dit onder begeleiding van een psychiater. Ik ben erg bang voor de bijwerkingen, mijn angsten nemen toe en ik heb ook andere klachten zoals huidproblemen, concentratieproblemen, geheugenverlies etc…

Graag wil ik zsm afbouwen, maar ze geeft aan dat het voorlopig geen kwaad kan.

Kunt u mij adviseren wat mogelijkheden zijn?

Antwoord

Benzodiazepinen zoals oxazepam worden bij voorkeur alleen voor een beperkte periode (een paar weken) voorgeschreven en dan weer afgebouwd. Als je doorgaat verliezen ze vaak hun werking (je raakt eraan gewend), en kun je last krijgen van bijwerkingen (minder helder zijn, je mag er ook niet mee autorijden) en bij minderen afkickverschijnselen.

Het is dus verstandig om de oxazepam geleidelijk af te gaan bouwen. Daar zijn zelfs speciale afbouwpakketten voor ('taperingstrips'). Daarna is incidenteel gebruik geen probleem omdat het dan ook weer effect heeft.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Lees meer over afbouwen:

Kijk ook hier:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 mei 2019
  • Deel deze pagina: