Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Afbouwen Venlafaxine: Is het afbouwen belastend voor het hart?

Vraag

Beste Jim,

Aan het begin van de afgelopen week ben ik begonnen met het afbouwen van de Venlafaxine. Ik heb ervoor gekozen om de eerste stap groot te nemen, van 225 mg naar 75 mg. Ik heb begrepen dat de meeste problemen zich voordoen bij de laatste stappen en ik heb liever tijdelijk wat meer klachten, dan meerdere periodes, waarin ik waarschijnlijk dezelfde klachten zal ervaren.

Het gaat heel goed. Alleen de eerste dagen flink hoofdpijn en soms wat griepgevoel.

Sinds vandaag wat brainzaps, maar na een flinke wandeling merkte ik dat ze bijna weg bleven. Ook als dit erger zou worden, vind ik het totaal geen probleem omdat ik weet waar het door komt.

Het enige waar ik me toch wel wat zorgen over maak is dat mijn hart het blijkbaar nogal zwaar heeft. Meteen op de eerste dag van afbouwen ging mijn hartslag flink omhoog en ervoer ik iets druk op de borst. Ook kreeg ik wat benauwdheidsklachten. Vooral bij inspanning, maar ook in rust ging de ademhaling zwaarder. Ik heb daar snel een oplossing voor gevonden in de vorm van wat planten met enige bloedvatverwijdende eigenschappen. De hartslag werd rustiger en de druk op de borst verdween. Ook de ademhaling werd rustiger.

Daarna ben ik iedere paar uur deze thee blijven drinken, want het werkte aldoor maar kort. Het warme weer werkte daar natuurlijk ook niet erg bij mee.

Vandaag was de benauwdheid minder, maar toch heb ik veel last bij lichte inspanning. Ik had de laatste weken al problemen met mijn verhoogde hartslag en een hoge bloeddruk, maar niet zo dat ik ook benauwd werd. De huisarts noemde dit een adrenaline tachycardie. Ik vond het wel wat vreemd dat de stress zo in mijn lijf bleef zitten aldoor, want hoewel ik ook regelmatig psychische stress maak, kan ik deze snel tot rust krijgen en voel ik me lekker in mijn vel zitten en rustig in mijn hoofd. Alleen heb ik al veel langer veel onrust in mijn lijf. Ik voel me mentaal al heel sterk vanaf het afbouwen van de Risperdal en doordat mijn gevoel terug is en ik kan ineens heel veel aan. Zit gewoon aldoor hartstikke lekker in mijn vel. Dus vanwaar die stress in mijn lijf? En het zit helemaal niet in mijn spieren, alleen in mijn hart dat onrust geeft. Die onrust daar helpt niet echt bij het slapen, wat al zo lang een probleem is.

Is het afbouwen nu gewoon belastend voor het hart, of kan het ook zijn dat de verhoogde hartslag van afgelopen tijd en de onrust in mijn lijf van over een nog langere periode, een bijwerking was van de Efexor? Ik heb wel eens begrepen dat de klachten van een bijwerking heftiger worden bij het afbouwen.

Die laatste gedachte is misschien de vader van de wens. Want dat zou betekenen dat ik straks ook van dat onrustige lijf af ben.

Kan die benauwdheid inderdaad een onttrekkingsverschijnsel zijn? En zo ja, hoe lang kan dit duren? Wat het beperkt mij aanzienlijk in mijn functioneren. Totdat mijn hartslag zo verhoogde een maand geleden stond ik elke dag op de crosstrainer en nu hijg ik net zo hard bij het stofzuigen en slaat mijn hart helemaal op hol.

Antwoord

Beste A,

De klachten die je beschrijft passen mogelijk bij boezemfibrilleren, een ritmestoornis van het hart waar goed mee te leven valt maar die wel ongemak kan geven. Volgens mij iets om met je huisarts te bespreken om te kijken of er mogelijk een 24-uurs ECG gemaakt moet worden.

Als het boezemfibrilleren is kan het mogelijk uitgelokt zijn door veranderingen in de medicatie zoals venlafaxine – maar moeilijk te bewijzen….

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook