Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan alcohol gebruikt worden naast clomipramine?

Vraag

Ik neem per dag 150 mg clomipramine tegen dwang. Nu wil ik in de toekomst een biertje gaan drinken, alleen op een feestje. Bijvoorbeeld drie of vier biertjes.

Is dit ongevaarlijk of kan het kwaad? Ik heb namelijk weleens gelezen dat je verward of bewusteloos kunt raken.

Antwoord

Beste B.,

Het combineren van clomipramine, een tricyclisch antidepressivum, met alcohol kan verschillende risico’s en bijwerkingen met zich meebrengen. Hoewel de precieze effecten van deze combinatie kunnen variëren afhankelijk van de individuele reactie en tolerantie, zijn hier enkele algemene overwegingen:

Zowel clomipramine als alcohol kunnen een sedatief effect hebben, wat betekent dat ze je slaperiger of meer ontspannen kunnen maken. Het combineren van de twee kan dit effect versterken, waardoor je je suf of extreem slaperig kunt voelen. Dit kan vooral gevaarlijk zijn als je van plan bent om te rijden of machines te bedienen.

Het mengen van alcohol met clomipramine kan het risico op ernstige bijwerkingen verhogen, zoals een verlaagde bloeddruk, verwardheid, en in zeldzame gevallen extreme slaperigheid of zelfs bewusteloosheid.

Alcohol kan de manier waarop je lichaam medicatie metaboliseert beïnvloeden, waardoor de effectiviteit van clomipramine kan afnemen of de bijwerkingen kunnen toenemen. Dit kan potentieel leiden tot een terugkeer of verergering van de symptomen die door het medicijn worden beheerst.

Alcohol kan ook invloed hebben op je stemming en mentale toestand, wat problematisch kan zijn voor mensen die worden behandeld voor psychische aandoeningen zoals dwangstoornissen.

Het is belangrijk om deze potentiële risico’s serieus te nemen en je behandelend arts of psychiater te raadplegen voordat je besluit alcohol te drinken terwijl je clomipramine gebruikt.

Dus ik kan het niet sanctioneren, vrees ik.

In het algemeen echter is de observatie dat mensen die doen wat jij ongeveer voorstelt, dat meestal zonder noemenswaardige problemen deden, ook voor de werking. Ik zou het op max vier biertjes houden. Dat wil zeggen: drie glazen bier (25 cl) dat niet sterker is dan 5%.

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 26 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Drugs en alcohol
Medicatie

Lees ook