flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Amiloride bij renale diabetes insipidus * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Wat is er bekend over amiloride bij lithiumgeïnduceerde renale diabetes insipidus?

Vraag

Beste Ralph,

Als gevolg van het lithiumgebruik heb ik renale diabetes insipidus ontwikkeld. Amiloride zou uitkomst kunnen bieden, echter is er nog weinig bekend over dit middel.

Wat zijn de bijwerkingen en wat zijn de risico’s?  Moeten patiënten die het middel willen proberen in klinische setting worden opgenomen?

Hoelang loopt het onderzoek naar amiloride al en hoe groot zijn de onderzoeken?

Met vriendelijke groet,

D.

Antwoord

Beste D.,

Amiloride wordt al vele jaren gebruikt bij renale diabetes insipidus bij lithiumgebruik, en heeft bij veel mensen een goed effect. Het is ook opgenomen in de Multidisciplinaire Richtlijn Bipolaire Stoornissen. Het kan ambulant worden ingesteld. Je moet wel de lithiumdosis opnieuw bepalen als je ermee begint, op geleide van de lithiumspiegel, mogelijk moet die eerste iets omlaag.

Bijwerkingen verschillen bij elk medicijn sterk per persoon, dus het heeft niet zoveel zin om daarover een uitspraak te doen. Je kunt ook het Farmacotherapeutisch Kompas raadplegen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook