Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Angstig door bizarre droom, heb ik psychotische ervaringen?

Vraag

Ik ben een meisje van 17 jaar oud. Het begon allemaal twee weken geleden met bizarre nachtmerrie die helemaal losstaan van de realiteit. Ik werd hier ontzettend angstig van en vroeg mezelf af hoe mijn brein zulke bizarre dromen kon bedenken. Dit viel samen met een periode waarin ik veel stress ervaar: ontzettende prestatiedruk op school, traumatische ervaringen in het verleden die weer naar boven komen en afscheid moeten nemen van goede vriendinnen. Een aantal dagen geleden ging ik met een gespannen/ angstig gevoel naar bed. Vlak voordat ik in slaap viel kreeg ik allerlei flitsende gedachten die van de hak op de tak sprongen. Totaal onlogisch gedachten en soms random gezichten die in gedachten voorbij flitste.

Ik schrok hier wakker van en kon niet meer slapen. Ik pakte mijn telefoon erbij om te googelen wat ik zojuist had ervaren. Ik kwam al gauw bij psychose terecht en was ontzettend bang dat ik gek aan het worden was. Ik heb die hele nacht niet meer geslapen. Ik begon op het internet heel veel ervaringsverhalen van mensen die ooit een psychose hebben gehad te lezen. Dit heeft tot gevolg gehad dat ik mijn gedachten overdag de hele tijd aan het analyseren ben. Ik vraag me ook af wat voor ideeën iemand met een psychose zou kunnen hebben en maak me zelf wijs dat ik dat ook denk. Voorbeeld: Ik had gelezen over een meisje dat dacht dat haar ouders haar aan het vergiftigen waren.

Toen mijn moeder het avond eten aan het koken was flitste een soortgelijke gedachten voorbij. Ik schrok hier ontzettend van en wist ook dat dit natuurlijk onzin is, maar ik ben alsnog heel bang dat ik in een psychose raak of dat ik schizofrenie aan het ontwikkelen ben. Sinds die ene slapeloze nacht is mijn hele slaapritme veranderd. Ik heb geen moeite met inslapen maar ik word midden in de nacht wakker en kan uit angst niet meer slapen. Meestal lukt het na een poosje wel maar dan schiet ik na een uur of twee weer wakker. Ik ben ontzettend bang dat dit voortekenen zijn van een psychose.

Denkt u dat ik last heb van milde psychotische ervaringen? Ik heb verder geen last van hallucinaties of iets soortgelijks.

Antwoord

Wat goed dat je hier even komt vragen!

Ik denk dat ik je gerust kan stellen: wat je beschrijft klinkt niet als psychose maar zit meer in de hoek van angstbelevingen in het kader van eerdere traumatische gebeurtenissen.

Onze geest gaat nu eenmaal alle kanten op – dat is heel normaal. In je dromen komen de gekste dingen voor, het een nog meer bizar dan de ander, maar dat hebben alle mensen, tot en met flitsen, zappen en andere dingen aan toe.

Ik denk dat de traumatische dingen die je hebt meegemaakt nog een beetje spoken in je hoofd en ook tijdens je dromen.

Dus wat zou je kunnen doen?

Ten eerste denk ik zou ik met iemand er over praten – iemand die je vertrouwt en iemand die er een beetje verstand van heeft en die niet meteen in paniek raakt. Kan een lerares zijn of gewoon de schoolpsycholoog. Een paar gesprekken kunnen al heel veel helpen!

Verder is het belangrijk dat je beseft dat alles wat je meemaakt normaal is en geen teken van psychose. Mensen worden niet zo maar gek, zo werkt dat niet.

Als er sprake is van traumatische dingen kan het ook helpen om een behandeling hiervoor te doen, bijvoorbeeld met EMDR (oogbeweging therapie, helpt goed). Dit kan heel nuttig zijn, want je bouwt er psychische weerstand mee op zodat je ook alle druk waar je onder staat beter kunt hanteren.

Kortom: geen paniek. En met betrekking tot de prestatiedruk: laat je niets aanpraten, zoek je eigen weg, we kunnen elkaar heel goed gek maken met prestatiedrift over en weer, maar we kunnen er ook ziek van worden.

Als het langzamer moet met minder druk, dan moet dat!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 17
Beantwoord door: Jim van Os op 26 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Psychosegevoeligheid

Lees ook