Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is de relatie tussen antidepressiva en tinnitus?

Vraag

Eén op de 10 mensen die antidepressiva gebruikt krijgt last van tinnitus. Helaas ben ik er zelf ook een van.

Hoe kan dit precies?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Hey A.,

Dank voor je vraag!

Het is ingewikkeld. De relatie tussen antidepressiva en tinnitus (oorsuizen) als mogelijke bijwerking is complex en niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende theorieën en onderzoeksbevindingen die enig licht werpen op mogelijke mechanismen:

Veel antidepressiva, vooral de selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), verhogen de serotonineniveaus in de hersenen. Serotonine speelt een rol in de regulatie van stemming, maar het heeft ook invloed op de auditieve paden. Veranderingen in serotonerge activiteit kunnen de perceptie van geluiden beïnvloeden, wat tot tinnitus kan leiden.

Antidepressiva zijn bekend om hun rol in het bevorderen van neuroplasticiteit, het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te veranderen in reactie op nieuwe ervaringen. Deze veranderingen kunnen soms de manier waarop de hersenen geluid verwerken beïnvloeden, wat mogelijk tot tinnitus kan leiden.

GABA (gamma-aminoboterzuur) is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het remmen van zenuwactiviteit in de hersenen. Sommige onderzoeken suggereren dat tinnitus geassocieerd kan zijn met verminderde GABA-activiteit. Antidepressiva kunnen invloed hebben op de GABA-activiteit, wat indirect tinnitus kan veroorzaken of verergeren.

Sommige medicijnen, waaronder bepaalde antidepressiva, kunnen schadelijk zijn voor het binnenoor, wat resulteert in gehoorverlies of tinnitus. Deze zogenaamde ototoxische effecten kunnen het gevolg zijn van schade aan de haarcellen in het binnenoor die verantwoordelijk zijn voor het horen.

Antidepressiva kunnen ook invloed hebben op het autonome zenuwstelsel, dat onder meer de bloeddruk en de bloedstroom regelt. Veranderingen in de bloedcirculatie, vooral in het binnenoor, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van tinnitus.

Dit zijn dus de mogelijke verklaringen – hoe het bij jou zit kan ik natuurlijk niet precies zeggen…

Hope this helps,

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 8 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie
tinnitus

Lees ook