Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik zelf doen aan tinnitusklachten?

Vraag

Beste Jim,

Ik loop vast doordat ik door slaapgebrek en tinnitusklachten uitgeput ben geraakt.

De lorazepam is stopgezet en ik heb Seroquel gekregen. Hier slaap ik onvoldoende op.

Ik start eind van de week met CGTi.

Heb jij nog adviezen?

Dank je wel.

Antwoord

Beste P.,

Bij tinnitus is de beste behandeling om te leren er Oost-Indisch doof voor te worden: je hoort het nog steeds maar zet het in je mentale ruimte op afstand.

Hoe doe je dat? Inderdaad, makkelijk is het niet – maar het kan wel! Het is een combinatie van meditatieve technieken, regelmaat, structuur, en anders omgaan met je zorgen en angsten.

Medicatie heeft meestal niet veel werking bij tinnitus en kan resulteren in verslaving en bijwerkingen.

Daarnaast zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Geluidsverrijking. Gebruik achtergrondgeluiden om de tinnitus minder opvallend te maken. Dit kan zachte muziek, natuurgeluiden, of een witte ruis-generator zijn.
  • Stressmanagement. Stress kan tinnitus verergeren, dus het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of ontspanningstechnieken.
  • Slaap verbeteren. Zorg voor een goede slaaphygiëne door een vast slaapschema aan te houden, een comfortabele en rustige slaapomgeving te creëren, en stimulerende middelen zoals cafeïne en nicotine te vermijden voor het slapengaan.
  • Vermijd lawaai. Bescherm je oren tegen luide geluiden door gehoorbescherming te dragen in lawaaierige omgevingen, en zet het volume van koptelefoons en oordopjes op een veilig niveau.
  • Beweging. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de algehele gezondheid, wat op zijn beurt kan helpen om tinnitus beter beheersbaar te maken.
  • Ondersteuning zoeken. Overweeg het bijwonen van een steungroep voor mensen met tinnitus, of praat met een therapeut of psycholoog die ervaring heeft met het behandelen van tinnituspatiënten.
  • Medische evaluatie. Raadpleeg een arts of audioloog om de mogelijke oorzaken van je tinnitus te onderzoeken en eventuele onderliggende medische aandoeningen te behandelen.
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT kan helpen bij het veranderen van de manier waarop je denkt over en reageert op tinnitus, waardoor de impact ervan op je leven kan worden verminderd.

Hope this helps!

Sterkte,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 30 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen
tinnitus

Lees ook