Main content

Vraag

Goedendag,

Mijn vriend heeft een bipolaire stoornis en slikt lithium hiervoor. Hij heeft vijf jaar geleden zijn ‘laatste’ manie gehad. Hij slikte ook een antidepressivum maar na een jaar werd hij manisch.

Hij is zwaar depressief maar zijn psychiater wil hem niet aan de antidepressiva omdat zij denkt dat dit weer een manie zal veroorzaken. Maar ik zie hoe depressief hij is.

Is er echt geen enkel antidepressivum mogelijk?

Bij voorbaat dank voor de moeite.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste E.,

Inderdaad wordt bij een bipolaire depressie bij voorkeur geen antidepressivum gegeven, omdat een antidepressivum vaak ook niet helpt of mensen juist instabiel maakt.

Er zijn aparte protocollen voor bipolaire depressie. De voorkeursbehandeling is tegenwoordig het middel quetiapine, in aanvulling op lithium.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 juni 2022
  • Deel deze pagina: