Main content

Vraag

Wat gebeurt er met iemand die antipsychotica weigert te nemen?

Tijdens haar eerste zware psychose was zij verplicht opgenomen in de psychiatrische instelling waar zij ‘verplicht’ werd de medicatie te nemen. Eenmaal eruit weigerde ze de medicatie. Enkele maanden later weer een psychose en ze weigert nog steeds medicatie te nemen.

Is er een alternatief? Zo nee, wat gebeurt er als de persoon geen medicatie wil nemen?

Antwoord

B., goede vraag!

Een psychose kan weggaan met antipsychotica, maar kan ook weggaan zonder antipsychotica.

Als de persoon niet wilsbekwaam/beslissingsbekwaam is kan hij/zij worden gedwongen om antipsychotica te nemen onder wet.

Buiten dat kader hoeft men het niet te nemen als men niet wil.

De behandeling zonder antipsychotica is gericht op het leren kennen van de psychosegevoeligheid, het aanpassen van de lifestyle en de inrichting van het leven op de psychosegevoeligheid, het bevorderen van weerbaarheid (psychotherapie), een goed crisisplan, stemmenhoordersgroep, herstelwerkgroep, zelfregieklas, meditatie, sporten, gezond eten, voldoende slaap, etc.

Als men goed gemotiveerd en goed gestructureerd bezig is, kan men een heel eind komen zonder antipsychotica.

Als men echter chaotisch is en maar weinig besef/erkenning heeft van de psychosegevoeligheid en de noodzaak om ermee te leren leven, kan er een beloop ontstaan van ziekenhuis in en ziekenhuis uit en veel dwang.

Het is dus zaak om in contact te komen met de persoon, en de psychosegevoeligheid bespreekbaar te maken als een menselijke kwetsbaarheid waar je wat mee moet - ook als je geen medicatie wil nemen.

De GGZ werkt meestal niet mee als iemand geen medicatie wil nemen. Men denkt dat zonder medicatie behandeling van psychose niet mogelijk is, terwijl dat wetenschappelijk gezien niet waar is. In landen als Noorwegen kunnen patiënten kiezen voor behandeling zonder antipsychotica. In november houden we daar een congres over.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees meer over naasten:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 11 mei 2020
  • Deel deze pagina: