Main content

Vraag

Onze zoon van eind twintig heeft een psychose. Het gaat momenteel slecht met hem. Hij heeft het idee dat hij heel ernstig ziek is.

Hij is nergens meer toe in staat, heeft vreemde denkbeelden, vereenzaamt en zorgt slecht voor zichzelf.

Maar hij weigert elke hulp. Inmiddels heeft alle hulpverlening zich teruggetrokken, en wij zitten met de handen in het haar. We zien hem afglijden maar kunnen alleen toezien hoe het steeds slechter gaat.

We vrezen dat hij dadelijk behalve emotioneel ook financieel en/of anderszins in de problemen komt.

Wat moeten we doen?

Antwoord

Hey D.,

Dank voor schrijven!

Mijn vraag zou zijn: als hij psychosegevoelig is en hierdoor bezig af te glijden naar grote problemen is er sprake van maatschappelijke teloorgang en moet er bemoeizorg worden opgezet om met hem - allereerst - in contact te komen.

De hulpverlening kan zich niet terugtrekken als er sprake is van teloorgang. Zij dienen hem dan te verleiden tot het nemen van stappen om eruit proberen te komen....

Dus waar speelt zich dit af en wie is de lokale ggz-instelling en waarom hebben ze zich teruggetrokken?

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 3 december 2021
  • Deel deze pagina: