Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Odette de Theije is kinder- en jeugdpsychiater met ruim 20 jaar ervaring in de GGz en Jeugdzorg, waarbij ze systeemgericht denkt en werkt. Daarnaast zijn leefstijl, zingeving en spiritualiteit belangrijke aandachtspunten in haar visie op kinderen, jeugdigen, en hun families.

Hoe werkt een antipsychoticum bij PTSS?

Vraag

Goedendag,

Een tijd geleden is mij door een psychiater de optie aangereikt om medicatie te nemen, om flashbacks/herinneringen minder te maken. Voor meer rust in een vol hoofd en om de stress te verminderen.

Nu meen ik dat hij de term neuroleptica hiervoor gebruikte. Ik zie en lees dat het een antipsychoticum is.

Hoe werkt dit voor PTSS? En heeft dat ook negatieve invloed/bijwerkingen?

Alvast bedankt voor het antwoord.

Antwoord

Beste L.,

Dank voor je vraag, en wat vervelend dat je hiermee worstelt.

Een neurolepticum is inderdaad een ander woord voor een antipsychoticum. Normaliter is dat – na allereerst de inzet van psychologische (trauma)behandeling – niet de eerste keuze bij PTSS op jouw leeftijd, maar ik weet niet of je al eerder andere medicatie hebt gehad.

In de adviezen m.b.t. PTSS wordt het volgende beschreven bij: (1) symptomen van herbelevingen, angst en depressieve symptomen als eerste een SSRI (dit is een antidepressivum) te kiezen; bij (2) verhoogde prikkelbaarheid, motorische rusteloosheid of inslaapproblemen een adrenerg middel (dit heeft te maken met het sympathische zenuwstelsel) als clonidine; bij (3) sterke emotionele labiliteit een anticonvulsief middel (dat is een anti-epileptisch middel) als carbamazepine; en bij (4) psychotische symptomen, ernstige agressie of zelfbeschadigend gedrag een atypisch neurolepticum (dat is dus een antipsychoticum) als risperidon.

Aanvullend aan bovenstaande zou mijn advies zijn je vragen hierover met die psychiater te bespreken, en – afhankelijk van welk middel deze psychiater in gedachten heeft – ook te vragen naar de (mogelijke) bijwerkingen, die zijn namelijk van ieder medicament anders.

Hopelijk kom je hiermee verder en ik wens je het allerbeste!

Hartelijke groet,

Odette de Theije

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Odette op 1 april 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
PTSS
Trauma

Lees ook