Main content

Vraag

Beste Jim,

Hoe is dissociatie, geheugeninvasie en PTSS gerelateerd aan psychose?

Ik heb verschillende gevalsbeschrijvingen gelezen waarin de persoon die dissocieert en worstelt met PTSS ook als ‘schizofreen’ is bestempeld.

Groeten,

P.

Antwoord

Beste P.,

Het is niet eenvoudig hier antwoord op te geven!

In de praktijk gaat PTSS vaak samen met psychotische verschijnselen.

Er is geen eenduidige verklaring hiervoor maar het heeft te maken, denken we, met het feit dat PTSS gepaard gaat met emotionele ontregeling en emotionele ontregeling ligt aan de basis van psychose. Emoties maken dat je de wereld om je heen op je eigen speciale manier waarneemt, en soms kunnen andere mensen dat niet meer volgen - en dan heet het psychose.

Woorden als 'dissociatie' en 'geheugeninvasie' suggereren dat we weten waar we het over hebben maar dat is natuurlijk niet zo....

Bewustzijn, en alle staten van variatie van bewustzijn, is complex.

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 8 maart 2022
  • Deel deze pagina: