Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Femke is werkzaam op het gebied van arbeidsbemiddeling en re-integratie. Ze is manager werkzoekenden dienstverlening bij het UWV. Ze is afgestudeerd in de psychologie en psycholoog (afstudeerrichting Klinische-en gezondheidspsychologie). Femke is familielid van mensen met een psychosegevoeligheid.

Zijn er arbeidsbeperkingen voor mensen met psychosegevoeligheid?

Vraag

Beste Femke,

Zijn er generieke arbeidsbeperkingen gedefinieerd of bekend voor mensen met (een lichte vorm van) psychosegevoeligheid?

Ik werkte zelf in het onderwijs en vind dat de leukste baan van de wereld. Ik ben mijn baan helaas kwijt en daarna werd ik psychotisch. Nu ben ik niet meer psychotisch, maar nog wel herstellende van de klap om plotseling mijn baan kwijt te raken.

Mijn vraag is: kan ik terugkeren in een baan in het onderwijs? Kan ik open zijn over mijn psychotische kwetsbaarheid als ik een baan in het onderwijs wil?

Alvast bedankt voor je antwoord.

Met vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

Er zijn geen arbeidsbeperkingen gedefinieerd voor psychosegevoeligheid. Graag bekijk ik het juist vanuit wat wél mogelijk is.

Wat betreft het wel of niet delen van psychosegevoeligheid bij een toekomstige werkgever is dit, net als bij andere kwetsbaarheden, aan diegene zelf. Een werkgever mag er nooit naar vragen maar het is naar eigen inzicht of je dit wilt delen.

Voor jezelf kan het prettig zijn er open over te zijn maar de vraag is welk moment dan het meest geschikt is hiervoor; bij een sollicitatie (met het risico niet aangenomen te worden), tijdens je proeftijd of wanneer je er langer werkzaam bent.

Hou er bij deze afweging rekening mee dat er helaas nog steeds een taboe is met betrekking tot psychische kwetsbaarheden. En zeker als je hersteld bent, is de vraag of je het meteen wilt noemen want iedereen heeft wel een geschiedenis.

Kijk vooral wat bij jou past en wat je denkt dat goed is voor jou. Wellicht is het ook een zoektocht en merk je na verloop van tijd wat het beste werkt voor jou.

In ieder geval goed van je dat je vooral wilt doen waar je positieve energie van krijgt.

Ik wens je veel succes en (werk)geluk.

Groeten,

Femke

Beantwoord door: Femke op 16 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
Psychosegevoeligheid

Lees ook