Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deelt u mijn mening dat autisme een aanpassing is van onze natuur?

Vraag

Hallo,

Mijn mening is dat er te weinig rekening wordt gehouden met evolutie, en hoe de natuur door ons fysiek te veranderen ons ook geestelijk verandert. Zo ook onze waarnemingen en ervaringen.

Ik ben ook van mening dat bijvoorbeeld autisme helemaal geen stoornis is, maar een aanpassing van onze natuur aan een wereld die wij zelf creëren. En zo vele andere type breinen, want dat vind ik beter klinken: een autist heeft een ander type brein.

Het overgrote deel van de problemen bij autisme wordt veroorzaakt omdat de omgeving autisme een probleem vindt. En dat wordt bij een autist al van kleins af aan gevoed.

Waarom steekt de ggz daar zijn kop voor in het zand?

Vriendelijke groeten.

Antwoord

Interessant dat je er zo over nadenkt, S.!

Ik ben het met je eens dat we psychische variaties onterecht zijn gaan labellen als ‘stoornissen’. We moeten het in de overleving van de menselijke soort juist hebben van de (psychische) variaties, omdat we ons als soort dan beter kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving.

Ik verschil met je van mening dat er zoiets bestaat als een autisme-brein of een ADHD-brein of een ander soort stoornis-brein. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor namelijk. Wel zien we dit soort variaties in gedrag, maar dat laat zich niet vangen in een ’type brein’ dat aantoonbaar verschilt van andere ‘brein-types’. We zijn allemaal uniek en we lijken meer op elkaar dan we verschillen.

Ik ben het ook met je eens dat een grotere tolerantie voor mensen die een tikje anders zijn, ons allen zeer zal helpen.

Ik ben benieuwd hoe jij en anderen dat zien!

Groeten,

Tom

Beantwoord door: Tom van Wel op 28 november 2023

Gerelateerd

Meer over

autisme
overige onderwerpen

Lees ook