Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe effectief is baclofen bij een alcoholverslaving?

Vraag

Hoe effectief is baclofen bij een alcoholverslaving? Is het inzetbaar bij mensen met een psychische aandoening en daarnaast een verslaving? Zijn er ervaringen of bemoedigende resultaten?

Antwoord

Beste Anoniem,

Dank voor je vraag!

Laat ik het zo zeggen: het valt te proberen, het is zeker niet uitgesloten dat het positieve effecten gaat hebben.

Het probleem is dat het niet goed genoeg onderzocht is om je vragen met precisie te beantwoorden – maar het kan een effect hebben dat je “vergeet om te moeten drinken”.

Er is niet a priori een reden om te veronderstellen dat het niet effectief zou zijn als er al een psychische aandoening aanwezig is – echter als dat psychisch probleem de oorzaak is van de verslaving (bv depressie, sociale fobie) ligt het voor de hand om dat eerst aan te pakken.

Verslaving werkt bij iedereen een beetje anders, en de oplossing ook. Uiteindelijk stopt 60% van de mensen die afhankelijk waren met drinken. Het is ook een kwestie van jezelf in de ogen kijken en je afvragen wie je bent en wat je wil.

Succes!!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

alcohol
Hulp & Herstel
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook